LUPTA CORP LA CORP CU SAU FĂRĂ ARMAMENTUL PORTABIL DIN DOTARE – ELEMENTE FUNDAMENTALE PENTRU INSTRUIREA MILITARULUI MODERN
DOI:
https://doi.org/10.53477/2065-8281-21-16Abstract
În ciuda progreselor tehnologice, lupta corp la corp cu sau fără armamentul portabil din dotare rămâne o necesitate în mediul de operare contemporan, mai ales având în vedere ambiguitatea războiului urban și interacțiunea strânsă și regulată a militarilor cu diverși adversari (combatanți sau necombatanți) într-un spectru larg al situațiilor în care este utilizată forța. Fiind un angajament între două sau mai multe persoane, într-o confruntare în care nu este folosită muniția, instruirea militarilor privind lupta corp la corp pare o componentă importantă, pe care armata trebuie să o ia în considerare în pregătirea fizică a militarilor pentru viitoarele conflicte. Cultivarea curajului pentru creșterea încrederii în forțele proprii este unul dintre cele mai importante beneficii pe care îl pot avea antrenamentele specifice luptei corp la corp. Într-o situație tensionată, a avea formate deprinderi de luptă în acest sens poate însemna diferența dintre deschiderea focului și escaladarea conflictului, pe de o parte, și evitarea disputelor printr-o abordare bazată pe autostăpânire în fața factorilor care provoacă durere și frică, pe de altă parte.
References
[Headquarters, Department of the Army], Combatives, Field Manual No. FM 3-25.150, Washington DC, 2009.
Andrei I., Importanța pregătirii fizice în procesul de instruire militară, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2015.
Băițan G.F., Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în contextul integrării în NATO, Editura Universității Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2019.
Ciapa G.C., Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în conflictele moderne, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2018.
Ciapa G.C., „Principii și metode de instruire în educația fizică militară”, Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” nr. 3/2019, București.
Dougherty M.J., Ghidul forțelor speciale neînarmate pentru lupta corp la corp, Tehnici de luptă corp la corp de la cele mai bune unități militare din lume, Editura MAST, 2014.
Jensen Peter R. & Wrisberg C. A., ”Performance under acute stress: A qualitative study of soldiers’ experiences of hand-to-hand combat”, International Journal of Stress Management, 21, 2014.
Jensen Peter R., Hand-to-Hand Combat and the Use of Combatives Skills: An Analysis of United States Army Post-Combat Surveys from 2004-2008, Center for Enhanced Performance, United States Military Academy, 2014.
Masciotra D., Ackermann E. & Roth WM., ”«Maai»: The Art of Distancing in Karate-Do Mutual Attunement in Close Encounters”, Journal of Adult Development no. 8 / 2001.
Larsen M., Modern army combatives: battle-proven techniques and training methods, El Segundo, CA: Cruz Bay Publishing, 2013.
https://lege5.ro/gratuit/gmztkojsgy/semnul-personal-de-identitate-regulament?dp=gyzteojrgq4do
https://frkt.ro/resurse/arbitru-de-karate-shotokan-kumite-rules
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.