LUPTA CORP LA CORP CU SAU FĂRĂ ARMAMENTUL PORTABIL DIN DOTARE – ELEMENTE FUNDAMENTALE PENTRU INSTRUIREA MILITARULUI MODERN

Authors

  • George-Florin BĂIȚAN Academia Tehnică Militară

DOI:

https://doi.org/10.53477/2065-8281-21-16

Abstract

În ciuda progreselor tehnologice, lupta corp la corp cu sau fără armamentul portabil din dotare rămâne o necesitate în mediul de operare contemporan, mai ales având în vedere ambiguitatea războiului urban și interacțiunea strânsă și regulată a militarilor cu diverși adversari (combatanți sau necombatanți) într-un spectru larg al situațiilor în care este utilizată forța. Fiind un angajament între două sau mai multe persoane, într-o confruntare în care nu este folosită muniția, instruirea militarilor privind lupta corp la corp pare o componentă importantă, pe care armata trebuie să o ia în considerare în pregătirea fizică a militarilor pentru viitoarele conflicte. Cultivarea curajului pentru creșterea încrederii în forțele proprii este unul dintre cele mai importante beneficii pe care îl pot avea antrenamentele specifice luptei corp la corp. Într-o situație tensionată, a avea formate deprinderi de luptă în acest sens poate însemna diferența dintre deschiderea focului și escaladarea conflictului, pe de o parte, și evitarea disputelor printr-o abordare bazată pe autostăpânire în fața factorilor care provoacă durere și frică, pe de altă parte.

 

Author Biography

George-Florin BĂIȚAN, Academia Tehnică Militară

Mr. Băiţan George Florin este asistent universitar la Academia Tehnică Militară unde predă, începând cu anul universitar 2007-2008, cursurile de Educaţie fizică militară şi Educaţie fizică şi sport. Este absolvent al Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung-Moldovenesc, promoţia 1996, şi al Facultăţii Militare de Educaţie Fizică şi Sport „General Virgil I. Bădulescu” din cadrul Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport – Bucureşti, promoţia 2000. În anul 2005, cînd era încadrat ca ofiţer în compartimentul conducere operaţii şi instrucţie, a participat timp de 6 luni cu Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” la misiunea „Antica Babilonia” din Irak. În anul 2011 finalizează cursurile masterului de Managementul activităţilor de educaţie fizică şi sport din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Ecologice din Bucureşti. A participat la două activităţi de tip Staff Mobility – Training în cadrul programului ERASMUS, la Academia Forţelor Terestre din Wroclaw, Polonia în anul 2014 şi la Universitatea din Amsterdam, Olanda în anul 2015. Începând cu 01.10.2014 este student doctorand la Şcoala doctorală din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, domeniul „Ştiinţe militare”.

References

*** Regulamentul educaţiei fizice militare, Editura Centrul tehnic-editorial al armatei, Bucureşti, 2013.
[Headquarters, Department of the Army], Combatives, Field Manual No. FM 3-25.150, Washington DC, 2009.
Andrei I., Importanța pregătirii fizice în procesul de instruire militară, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2015.
Băițan G.F., Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în contextul integrării în NATO, Editura Universității Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2019.
Ciapa G.C., Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în conflictele moderne, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2018.
Ciapa G.C., „Principii și metode de instruire în educația fizică militară”, Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” nr. 3/2019, București.
Dougherty M.J., Ghidul forțelor speciale neînarmate pentru lupta corp la corp, Tehnici de luptă corp la corp de la cele mai bune unități militare din lume, Editura MAST, 2014.
Jensen Peter R. & Wrisberg C. A., ”Performance under acute stress: A qualitative study of soldiers’ experiences of hand-to-hand combat”, International Journal of Stress Management, 21, 2014.
Jensen Peter R., Hand-to-Hand Combat and the Use of Combatives Skills: An Analysis of United States Army Post-Combat Surveys from 2004-2008, Center for Enhanced Performance, United States Military Academy, 2014.
Masciotra D., Ackermann E. & Roth WM., ”«Maai»: The Art of Distancing in Karate-Do Mutual Attunement in Close Encounters”, Journal of Adult Development no. 8 / 2001.
Larsen M., Modern army combatives: battle-proven techniques and training methods, El Segundo, CA: Cruz Bay Publishing, 2013.
https://lege5.ro/gratuit/gmztkojsgy/semnul-personal-de-identitate-regulament?dp=gyzteojrgq4do
https://frkt.ro/resurse/arbitru-de-karate-shotokan-kumite-rules

Downloads

Published

2021-07-02

Issue

Section

Articole