DISPONIBILITATEA FIZICĂ PROMPTĂ A MILITARILOR – CONCEPTE, PRINCIPII, COMPONENTE

Authors

  • George-Florin BĂIȚAN Academia Tehnică Militară

DOI:

https://doi.org/10.53477/2065-8281-21-14

Abstract

Rezistența (capacitatea de a susține activitatea), forța (capacitatea de a depăși rezistența) și motricitatea (aplicarea funcțională a forței și a rezistenței pentru a reacționa operativ la stimuli, sub forma unei mișcări eficiente) sunt trăsături esențiale pentru randamentul fizic al militarilor și, pe o scară mai mare, pentru succesul lor în sistemul militar. Disponibilitatea fizică promptă este capacitatea de a satisface cerințele fizice ale oricărei situații de serviciu sau de luptă, în scopul de a îndeplini misiunea sau de a continua lupta până la obținerea victoriei. Privind în perspectivă, abordarea multidomeniu în cadrul operațiilor militare identifică nevoia ca militarii să fie în permanență pregătiți din punct de vedere fizic, astfel încât aceștia să aibă disponibilitatea de a lupta în medii extrem de disputate și de dificile. Atât pregătirea tactică, cât și cea fizică vor rămâne componente cheie ale pregătirii pentru luptă, iar specialiștii în domeniul educației fizice militare trebuie să găsească soluții pentru a integra antrenamentul fizic în exercițiile tactice de antrenament în teren.

 

Author Biography

George-Florin BĂIȚAN, Academia Tehnică Militară

Mr. Băiţan George Florin este asistent universitar la Academia Tehnică Militară unde predă, începând cu anul universitar 2007-2008, cursurile de Educaţie fizică militară şi Educaţie fizică şi sport. Este absolvent al Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung-Moldovenesc, promoţia 1996, şi al Facultăţii Militare de Educaţie Fizică şi Sport „General Virgil I. Bădulescu” din cadrul Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport – Bucureşti, promoţia 2000. În anul 2005, cînd era încadrat ca ofiţer în compartimentul conducere operaţii şi instrucţie, a participat timp de 6 luni cu Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” la misiunea „Antica Babilonia” din Irak. În anul 2011 finalizează cursurile masterului de Managementul activităţilor de educaţie fizică şi sport din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Ecologice din Bucureşti. A participat la două activităţi de tip Staff Mobility – Training în cadrul programului ERASMUS, la Academia Forţelor Terestre din Wroclaw, Polonia în anul 2014 şi la Universitatea din Amsterdam, Olanda în anul 2015. Începând cu 01.10.2014 este student doctorand la Şcoala doctorală din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, domeniul „Ştiinţe militare”.

References

*** FM 7-22, Army Physical Readiness Training, Headquarters, Department Of the Army, Red Bike Publishing, 2013.
*** FM 7-22, Holistic health and fitness, Headquarters, Department Of the Army, Washington DC, 2020.
*** Regulamentul educaţiei fizice militare, Editura Centrul tehnic-editorial al armatei, Bucureşti, 2013.
Andrei I., „Importanța pregătirii fizice în procesul de instruire militară”, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2015.
Băițan G.F., Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în contextul integrării în NATO, Editura Universității Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2019.
Ciapa G.C., Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în conflictele moderne, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2018.
Istrate M.C., „Forța – calitate motrică cu impact determinant în activitatea militară”, Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” nr. 3/2020, București.
Pelmuș A.D., Dezvoltarea capacității motrice a personalului militar, Editura Centrul tehnic-editorial al armatei, București, 2021.
Pop N.H., Zamora E., Creșterea volumului și forței musculare ‒ elemente teoretice, practice și metodice, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2007.
https://www.romedic.ro/ritmul-cardiac-in-timpul-antrenamentelor-fizice-0C34797
https://www.andreirosu.org/2014/04/elucidarea-misterului-alergarii-in-tempo
https://www.revistagalenus.ro/dictionar-medical/kinestezie
https://muhaz.org/universitatea-din-bacu.html?page=7
https://www.escalada.verticon.ro/antrenament/principii.htm

Downloads

Published

2021-07-02

Issue

Section

Articole