DISPONIBILITATEA FIZICĂ PROMPTĂ A MILITARILOR – CONCEPTE, PRINCIPII, COMPONENTE
DOI:
https://doi.org/10.53477/2065-8281-21-14Abstract
Rezistența (capacitatea de a susține activitatea), forța (capacitatea de a depăși rezistența) și motricitatea (aplicarea funcțională a forței și a rezistenței pentru a reacționa operativ la stimuli, sub forma unei mișcări eficiente) sunt trăsături esențiale pentru randamentul fizic al militarilor și, pe o scară mai mare, pentru succesul lor în sistemul militar. Disponibilitatea fizică promptă este capacitatea de a satisface cerințele fizice ale oricărei situații de serviciu sau de luptă, în scopul de a îndeplini misiunea sau de a continua lupta până la obținerea victoriei. Privind în perspectivă, abordarea multidomeniu în cadrul operațiilor militare identifică nevoia ca militarii să fie în permanență pregătiți din punct de vedere fizic, astfel încât aceștia să aibă disponibilitatea de a lupta în medii extrem de disputate și de dificile. Atât pregătirea tactică, cât și cea fizică vor rămâne componente cheie ale pregătirii pentru luptă, iar specialiștii în domeniul educației fizice militare trebuie să găsească soluții pentru a integra antrenamentul fizic în exercițiile tactice de antrenament în teren.
References
*** FM 7-22, Holistic health and fitness, Headquarters, Department Of the Army, Washington DC, 2020.
*** Regulamentul educaţiei fizice militare, Editura Centrul tehnic-editorial al armatei, Bucureşti, 2013.
Andrei I., „Importanța pregătirii fizice în procesul de instruire militară”, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2015.
Băițan G.F., Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în contextul integrării în NATO, Editura Universității Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2019.
Ciapa G.C., Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în conflictele moderne, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2018.
Istrate M.C., „Forța – calitate motrică cu impact determinant în activitatea militară”, Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” nr. 3/2020, București.
Pelmuș A.D., Dezvoltarea capacității motrice a personalului militar, Editura Centrul tehnic-editorial al armatei, București, 2021.
Pop N.H., Zamora E., Creșterea volumului și forței musculare ‒ elemente teoretice, practice și metodice, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2007.
https://www.romedic.ro/ritmul-cardiac-in-timpul-antrenamentelor-fizice-0C34797
https://www.andreirosu.org/2014/04/elucidarea-misterului-alergarii-in-tempo
https://www.revistagalenus.ro/dictionar-medical/kinestezie
https://muhaz.org/universitatea-din-bacu.html?page=7
https://www.escalada.verticon.ro/antrenament/principii.htm
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.