PROTECȚIA MEDICALĂ, ELEMENT CHEIE ÎN ASIGURAREA CONTINUITĂȚII ACTIVITĂȚILOR CENTRELOR MILITARE, SUB PRESIUNEA CONSTANTĂ DE CONTAMINARE CU VIRUSUL SARS-COV-2

Authors

  • Ionel COTOARBĂ Centrul Militar Județean Argeș

DOI:

https://doi.org/10.53477/2065-8281-21-10

Abstract

În condițiile unei pandemii, prioritățile pentru orice comandant trebuie să fie axate pe protecția personalului propriu, pe menținerea capacității de luptă și pe îndeplinirea misiunilor. Aplicarea măsurilor de protecție a personalului se realizează într-o concepție unitară și gradual, în funcție de evoluția pandemică din zona de responsabilitate. Apariția unor virusuri din ce în ce mai contagioase și favorizarea răspândirii rapide a acestora la nivel global prin diversitatea și complexitatea transporturilor terestre, aeriene și navale ne obligă să reconsiderăm poziția în următoarele aspecte: instruirea și recrutarea personalului; realizarea stocurilor; adaptarea măsurilor de protecție, în special a personalului; optimizarea procedurilor de operare, pe baza unor principii clar definite.

References

*** Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.
*** Hotărârea Guvernului României nr. 969, din 22 august 2007, privind organizarea, desfășurarea şi conducerea pregătirii pentru apărare a persoanelor cu atribuții de conducere în domeniul administrației publice, la nivel central şi local.
*** Manualul protecției CBRN, București, 2015.
[Administrația prezidențială], Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2020-2024, București, 2020.
Mitulețu Ion, „Suntem pregătiți pentru a gestiona o criză biologică?”, Revista de chimie militară nr. 18/2020.
Mitulețu Ion, Herciu Alexandru, Apărarea CBRN în operația brigăzii mecanizate, Editura Universității Naționale de Apărare, București, 2014.
https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public

Downloads

Published

2021-07-02

Issue

Section

Articole