PROTECȚIA MEDICALĂ, ELEMENT CHEIE ÎN ASIGURAREA CONTINUITĂȚII ACTIVITĂȚILOR CENTRELOR MILITARE, SUB PRESIUNEA CONSTANTĂ DE CONTAMINARE CU VIRUSUL SARS-COV-2

  • Ionel COTOARBĂ Centrul Militar Județean Argeș

Abstract

În condițiile unei pandemii, prioritățile pentru orice comandant trebuie să fie axate pe protecția personalului propriu, pe menținerea capacității de luptă și pe îndeplinirea misiunilor. Aplicarea măsurilor de protecție a personalului se realizează într-o concepție unitară și gradual, în funcție de evoluția pandemică din zona de responsabilitate. Apariția unor virusuri din ce în ce mai contagioase și favorizarea răspândirii rapide a acestora la nivel global prin diversitatea și complexitatea transporturilor terestre, aeriene și navale ne obligă să reconsiderăm poziția în următoarele aspecte: instruirea și recrutarea personalului; realizarea stocurilor; adaptarea măsurilor de protecție, în special a personalului; optimizarea procedurilor de operare, pe baza unor principii clar definite.

References

*** Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.
*** Hotărârea Guvernului României nr. 969, din 22 august 2007, privind organizarea, desfășurarea şi conducerea pregătirii pentru apărare a persoanelor cu atribuții de conducere în domeniul administrației publice, la nivel central şi local.
*** Manualul protecției CBRN, București, 2015.
[Administrația prezidențială], Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2020-2024, București, 2020.
Mitulețu Ion, „Suntem pregătiți pentru a gestiona o criză biologică?”, Revista de chimie militară nr. 18/2020.
Mitulețu Ion, Herciu Alexandru, Apărarea CBRN în operația brigăzii mecanizate, Editura Universității Naționale de Apărare, București, 2014.
https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public
Published
2021-07-02
Section
Articole