CONFLICTUL PERSISTENT, CARACTERISTICĂ A CONCEPȚIEI DE ABORDARE A RĂZBOIULUI HIBRID ÎN MEDIUL OPERAŢIONAL EST-EUROPEAN

Authors

  • Valentin PETRESCU

DOI:

https://doi.org/10.53477/2065-8281-21-08

Abstract

 

Mediul operațional contemporan est-european reprezintă un sistem complex de actori, arme și sisteme de arme, circumstanțe și condiții care se manifestă în spații bine definite și care pot influența în mod direct deciziile de întrebuințare a capabilităților militare. Acesta poate include atât forțele și sistemele de arme inamice, neutre sau aliate, participante la conflictul persistent, cât și cultura populației, mediul fizic, resursele locale, nivelul tehnologic, factorul de decizie politică şi de execuție. Lecțiile învățate, din prima parte a acestui secol, ne-au convins că mediul operaţional est-european este destul de conflictual, în continuă transformare la nivel local şi regional, se încadrează într-un context dinamic, persistent și complex, care, combinat cu strategiile de șantaj energetic, favorizează apariția unor pericole și amenințări hibride la adresa stabilității și securității spațiului est-european. Prin acest articol, se dorește a se da un răspuns ferm și documentat unor întrebări legate de: concepția privind abordarea conflictului persistent de tip hibrid; tendința unor actori de a conferi un caracter persistent tensiunilor din zona de insecuritate est-europeană; preocuparea acestora de a menține conflictul persistent ca formă de manifestare modernă a relațiilor comunitare est-europene.

 

References

*** ADRP 3-0, Unified Land Operations, Department of the Army, Washington, 2012.
*** Doctrina Armatei României, Bucureşti, 2018.
*** JP 1-02, DOD Dictionary of Military Terms, US Department of Defense, Joint Education and Doctrine Division, 2010.
*** Manualul de planificare a operaţiilor, Bucureşti, 2016.
Bălăceanu Ion, Râpan Florian, Hanganu Marius, Martin Iulian, Mureșan Doina, Dragomirescu Valentin, Interacțiunea strategiilor în conflictele armate moderne, Editura Universității Naţionale de Apărare „Carol I”, 2010.
Blum Rebecca, ”The future of NATO in the face of hybrid conflict”, Bernard El Ghoul, International Relations, Academic year 2014/2015.
https://www.hotnews.ro
https://inmoscowsshadows.wordpress.com
https://www.jcs.mil/Portals/36/Documents/Doctrine/pubs/dictionary.pdf
ro/doctrina-gherasimov-si-razboiul-non-liniar-dus-de-rusiape-teritoriul-ucrainei/
https://inmoscowsshadows.wordpress.com/2014/07/06/the-gerasimov-doctrine-and-russian-non-linear-wa

Downloads

Published

2021-07-01

Issue

Section

Articole