TEHNOLOGII DE ULTIMĂ GENERAȚIE UTILIZABILE ÎN CADRUL SISTEMELOR DE COMANDĂ ȘI CONTROL
DOI:
https://doi.org/10.53477/2065-8281-21-06Abstract
În condiţiile diversificării riscurilor şi ameninţărilor în mediul operațional multidimensional, în cadrul conflictelor cu geometrie variabilă, în arhitectura sistemelor de comandă și control trebuie permanent utilizată tehnologie de ultimă generație. Astfel, vor fi asigurate condițiile optime de răspuns atât la nivelul planificării, cât și la nivelul executării operației/acțiunii militare. Comunicarea în timp real, pe orizontală şi pe verticală, dintre forţele de nivel tactic, structurile de comandă şi sprijin de nivel operativ și strategic, precum şi cu celelalte instituții cu responsabilităţi în domeniul securității și apărării poate fi asigurată și protejată doar prin tehnologie avansată. Nu este deloc de neglijat modul de pregătire a resursei umane pentru utilizarea eficientă a echipamentelor, precum și algoritmii și procedeele pentru eficientizarea procesului decizional, în concordanță cu evoluția tehnică, tehnologică și cu cea a Inteligenței artificiale.
References
Ene Petru-Viorel, „Beneficii și riscuri în domeniul inteligenței artificiale”, Conferința științifică internațională Gândirea Militară Românească, București, noiembrie 2019.
Eremia Cristian, Epoca războaielor dronelor aeriene s-a instalat definitiv?, 14 mai 2020, https://monitorulapararii.ro/epoca-razboaielor-dronelor-aeriene-s-a-instalat-definitiv-1-31794
Hariuc Nicolae, Spațiul, un nou câmp de luptă, 16 decembrie 2019, https://www.rumaniamilitary.ro/spatiul-un-nou-camp-de-lupta
Lawrence Freedman, Viitorul războiului, o istorie, traducere Hădăreanu Corina, Editura Litera, București, 2019.
Lehaci Niculai-Tudorel, Tendințe în evoluția sistemului de comandă și control la nivel operativ, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2015.
Mitulețu Ion, „Siria ‒ spațiul unui conflict cu geometrie variabilă și consecințe imprevizibile”, Revista Academiei de Științe ale Securității Naționale, nr. 1/2019.
Roja Alexandru, „Transformarea digitală – provocare, risc sau oportunitate?”, Research And Education Nr. 2, martie 2018, www.researchandeducation.ro
Roman Daniel, Abordări sistemice integrate în arta planificării operaționale, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2017.
http://economie.hotnews.ro/stiri-it-12494265-kaspersky-exista-dovezi-solide-sunt-legaturi-stranse-intre-armele-cibernetice-stuxnet-flame.htm
http://windows.microsoft.com/ro-ro/windows/viruses-faq#1TC=windows-7
http://www.vs.afrl.af.mil/vsd/techsat21
https://www.dw.com/ro/irakul-ringul-de-lupt%C4%83-americano-iranian/a-51853825
htps://www.forbes.com/sites/cognitiveworld/2019/01/14/the-weaponization-of-artificial intelligence/#4877c372368 6
https://science.howstuffworks.com/robots-replacing-soldiers1.htm
https://www. darpa.mil/news-events/
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.