UCRAINA ÎNTRE STAREA DE PACE ȘI CEA DE RĂZBOI CU RUSIA

Authors

  • Ilie Răsvan DUMITRU

DOI:

https://doi.org/10.53477/2065-8281-21-12

Abstract

După invadarea peninsulei Crimeea și amplificarea conflictelor din sud-estul Ucrainei, a devenit evident că politica Rusiei este axată pe prezervarea sferei de influență și a controlului strategic asupra deciziilor și direcțiilor politice luate de statele desprinse din fostul bloc sovietic. Pentru a putea înțelege efectele războiului ruso-ucrainean asupra Occidentului, precum și pentru a putea anticipa și a contracara o posibilă evoluție viitoare a unor fenomene similare, în state cu risc geopolitic, precum Moldova, dar chiar și în state membre ale NATO, precum țările baltice, România sau Bulgaria, merită să acordăm atenție consecințelor geopolitice ale pierderii Crimeii și a provinciilor de sud-est de către Ucraina. Articolul analizează rațiunea, mecanismele și mizele care au stat la baza declanșării războiului ruso-ucrainean atât din perspectivă geopolitică, cât și istorică. Înțelegerea modului în care diferite instrumente hibride pot fi folosite de Federația Rusă pentru a influența statele din proximitatea sa și, în special, a modului în care combinarea acestora conduce la o satisfacere eficientă a scopurilor este utilă pentru a evalua și a aborda riscurile și vulnerabilitățile sistemice ale statelor aflate în zonele disputate de Rusia și de Occident, în ultimii ani.

 

References

Brzezinski Zbigniew K, The grand chessboard: American primacy and its geostrategic imperatives (reed. 1997) Basic Books, A Member of the Perseus Books Group, 1st ed., 1928.
Chifu Iulian, Oazu Nantoi, Război informațional. Tipizarea modelului agresiunii, Editura Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale I.C. Brătianu, București, 2016.
Diaconescu L., „Insula Lumii ‒ Mutarea Centrului Strategic Mondial de la Heartland la Oceanul Indian”, Revista Română de Geografie Politică, 22 (1), 2020.
Dughin Aleksandr, Teoria lumii multipolare, Universitatea Populară, Chișinău, 2014.
Kaplan Robert, Răzbunarea Geografiei, Editura Litera, București, 2019.
Kondratenko Oleg, Ukraine as a Geopolitical Priority of the Russian Federation, Universitatea Națională de Aviație, Kiev, Ucraina, 16/2016.
Łysek Wojciech, ”Crimea in great powers foreign policy: bordeland-conflict-destabilization”, Polskie Towarzystwo Geopolityczne, 11/2015.
Mackinder J. Halford, Democratic Ideals And Reality ‒ A Study in the Politics of Reconstruction, NDU Press Defense Classic Edition, 1942.
Maior George, Sergei Konoplyov, Cunoastere strategica in zona extinsa a Marii Negre, Editura RAO, București, 2011.
Siudak Michał, ”Geopolityczne Wizje Krymu I Ukrainy”, Przegląd Geopolityczny 18.
Stancu Mihai-Cristian, „Războiul informațional. Studiu de caz: Rolul «Rusia Today» pentru acoperirea misiunii executate de către Federația Rusă în estul Ucrainei, în perioada mai 2014-februarie 2015”, Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I” Nr. 4/2019.
https://www.britannica.com/biography/Halford-Mackinder
https://encyclopedia.1914-1918-online.net/article/concept_of_mitteleuropa
http://www.youtube.com/watch?v=1PPuRlC9fok
http://www.youtube.com/watch?v=FBrQDCpTtFs
http://www.toutube.com/watch/v=0IW6v_0wfc
https://globalnews.ca/news/4260938/russia-strategy-maskirovka-military-politics-putin/
https://warisboring.com/maskirovka-is-russian-secret-war/
https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/vladimir-putin-ameninta-din-nou-europa-cu-arma-energetica-exista-riscul-ca-tranzitul-gazului-prin-ucraina-sa-se-intrerupa-1217137
https://www.bursa.ro/rusia-a-crescut-pretul-gazului-pentru-ucraina-la-485-dolari-pe-1000-metri-cubi-60404323
https://www.economica.net/rusia-ameninta-din-nou-ucraina-cu-sistarea-furnizarii-gazelor_93764.html
https://worldview.stratfor.com/article/energy-instruments-hybrid-warfare

Downloads

Published

2021-07-02

Issue

Section

Articole