REPRIMAREA UNUI FENOMEN PERICULOS. DESPRE AUTOMUTILARE ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

Authors

  • Liviu CORCIU Arhivele Naționale Militare Române
  • Ion GIURCĂ Universitatea Națională de Apărare ”Carol”

Abstract

Cu amintirile Războiului pentru Întregirea României încă proaspete în memoria societății, Constantin Kirițescu, invocând principiul respectării adevărului, spunea că „nu întreg materialul omenesc al armatei noastre a fost la înălţimea recunoscută de străini şi cântată de noi”. Și, mai departe, adăuga: „Unii dintre cei mobilizați, lipsiţi de rezistenţă morală și insuficient instruiţi, au fost aruncaţi totuși în luptă, demoralizând şi pe camarazii lor”, o posibilă explicație în viziunea marelui istoric, pentru cazurile de fugă, de predare în masă sau de „automutilare care au determinat în unele părţi cele mai severe măsuri de represiune”. La acest aspect al războiului nostru, din perioada 1916-1920, ne propunem să găsim răspunsuri la întrebări precum: De ce, de ce a apărut, de ce a fost necesară reprimarea acestui fenomen și care au fost implicațiile?

 

Author Biography

Liviu CORCIU , Arhivele Naționale Militare Române

Născut la data de 29 octombrie 1969, în localitatea Mizil, județul Prahova, Liviu CORCIU este absolvent al Școlii Militare de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” și al Universității Lucian Blaga, Facultatea de Științe juridice, promoţia 2000, iar în prezent doctorand al Universităţii Naționale de Apărare „Carol I”.Pregătirea academică şi-a completat-o prin absolvirea mai multor cursuri/studii universitare de masterat, stagii de pregătire.

De profesie consilier juridic, şi-a desfăşurat activitatea timp de 15 ani la Comandamentul Operațional Întrunit, ulterior la Comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”. Din anul 2018 este directorul Arhivelor Militare Naționale Române.

A fost redactor șef al revistei „Străjer în calea furtunilor”, magazin al Fundației „Mareșal Alexandru Averescu” este autor a mai multor articole şi comunicări ştiinţifice, apărute în publicaţii din ţară.

 

References

*** Arhivele Militare Naționale Române.
*** The Wordsworth English Dictionary, Wordsworth Editions Limited, London, 2007.
*** Monitorul Oficial, partea I, nr. 224, din 28 decembrie 1916.
*** Monitorul Oficial, partea I, nr. 8, din 15 aprilie 1920.
*** Codul de justiție militară, Monitorul Oficial nr. 40, din 24 mai 1881.
[War Office], Manual of military law. Rules for Field Punishment, London, 1914.
[Marele Stat Major], Serviciul istoric, România în Războiul Mondial, 1916-1919, Imprimeria Națională, București, 1924.
Averescu Alexandru, Notițe zilnice din război, vol. II, Editura Militară, București, 1992.
Fontaine Marcel, Jurnal de război. Misiune în România: noiembrie 1916 - aprilie 1918, Editura Humanitas, București, 2016.
Iacobelli Teresa, Death or deliverance. Canadian courts martial in the Great War, UBC Press, Vancouver, 2013.
Kiriţescu Constantin, Istoria războiului pentru întregirea României, vol. I, II, Editura Stiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1989.
Sir MacPhail Andrew, Official History of the Canadian Forces in the Great War, 1914-1919: The Medical Services, Ottawa, 1925.
Putkowski Julian, Sykes Julian, Shot at dawn, Executions in World War One by authority of the British Army Act, Pen & Sword Books Ltd., South Yorkshire, 2006.
Saint-Fuscien Emmanuel, À vos ordres? La relation d’autorité dans l’armée française de la Grande Guerre, Édition de l’EHESS, Paris, 2011.
Suard Vincent, ”La justice militaire française et la peine de mort au début de la Première guerre mondiale”, Revue d’histoire moderne et contemporaine, tome 41 N°1, Janvier-mars 1994.
Zidaru Petrache, Tribunalele militare, un secol şi jumătate de jurisprudenţă (1852 - 2000), Editura Univers Juridic, Bucureşti, 2006.
https://www.nationalarchives.gov.uk/education/resources/loyalty-dissent/self-harm-hand-wounding/

Downloads

Published

2021-03-30

Issue

Section

Articole