CARACTERISTICILE MOTRICITĂȚII MILITARILOR LA DIFERITE VÂRSTE

Authors

  • Alin PELMUȘ Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

DOI:

https://doi.org/10.12753/2065-8281-20-73

Abstract

Articolul abordează caracteristicile motricității militarilor aflați la diferite vârste, în trei perioade ale vieții desfășurate în slujba armatei, astfel: perioada învățământului liceal militar; perioada formării inițiale ca militar; perioada de maturizare și dezvoltare profesională continuă. De asemenea, pe parcursul articolului, este prezentată maniera de evoluție a militarilor din punct de vedere motric, începând imediat după procesul de selecție și continuând cu perioada de dezvoltare profesională (perioadă marcată de maximizarea performanței motrice în prima fază, de menținerea, pe o perioadă cât mai îndelungată, la acest nivel și apoi, evident, de reducerea acesteia, odată cu apropierea trecerii în rezervă).

 

Author Biography

Alin PELMUȘ, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

A terminat studiile liceale la Liceul Militar "Tudor Vladimirescu" în anul 1992 şi este absolvent al Facultăţii militare de educaţie fizică/Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, promoţia 1996. Şi-a aprofundat studiile în domeniul managementului activităţilor de educaţie fizică şi sport în anul 2003. Ulterior a obţinut titlul de master în domeniul Ştiinţe militare şi informaţii, specializarea Securitate naţională şi comunicare publică la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I". Pe parcursul carierei a urmat o serie de programe de studii postuniversitare şi de specializare organizate de instituţiile militare de învăţământ. În perioada 2005-2015 a activat în domeniul managementului educaţional în cadrul Secţiei învăţământ/Statul Major al Forţelor Terestre, iar, la începutul anului universitar 2015-2016, a optat pentru a îmbrăţişa cariera didactică.

References

Ciapa G., „Motricitatea omului – necesitate socială”, Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I” nr. 3, București, 2015.
Dragnea A., Bota A., Teoria activităților motrice, Editura Didatică și Pedagogică, București, 1999.
Dragnea A. și colab., Educaţie fizică şi sport – teorie şi didactică, Editura FEST, Bucureşti, 2006.
Epuran M., Motricitate şi psihism în activităţile corporale, Editura FEST, Bucureşti, 2011.
Paloş R., Sava S., Ungureanu D., Educaţia adulţilor – Baze teoretice şi repere practice, Editura Polirom, Iaşi, 2007.
Pelmuș A.D., Eficientizarea activității de educație fizică militară în procesul de instruire a forțelor, premisă a creșterii potențialului de luptă, Teză de doctorat, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2019.
https://dexonline.ro
http://www.conferinte-defs.ase.ro/2009/PDF/ed%20fizica
https://www.rasfoiesc.com/hobby/sport/Caracteristicile-motricitatii

Downloads

Published

2021-01-07

Issue

Section

Articole