MODALITĂȚI DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A SERVICIILOR DE CAMPANIE ÎN VEDEREA MOTIVĂRII RESURSEI UMANE DIN CADRUL UNEI BRIGĂZI MECANIZATE
DOI:
https://doi.org/10.12753/2065-8281-20-63Abstract
Participarea militarilor români la misiuni în teatrele de operaţii internaționale a reprezentat un nou efort operaţional naţional, odată cu intrarea României în NATO. Acordarea sprijinului logistic necesar contingentelor participante la misiuni se realizează în concordanță cu domeniile funcţionale ale logisticii (aprovizionare, servicii de campanie, sprijinul pe durata ciclului de viață a materialelor și echipamentelor, mişcarea şi transportul, mentenanța echipamentelor şi domeniile conexe). Serviciile de campanie reprezintă un domeniu esențial în ceea ce privește motivarea resursei umane, întrucât el cuprinde nevoile primare ale fiecărui militar participant la operație. Arta motivării membrilor unei organizații în scopurile comune acesteia sau, altfel spus, abilitatea de a face alte persoane să muncească împreună cu tine și pentru tine este crucială în obținerea succesului și reprezintă, fără doar și poate, unul dintre principalele domenii de responsabilitate ale managerilor. Comandanții militari sunt permanent preocupați să identifice și să implementeze măsuri de modernizare a serviciilor de campanie astfel încât luptătorul să aibă acel confort fizic și psihic motivant, care să-l sprijine în îndeplinirea misiunii militare.
References
*** Carta albă a apărării ‒ Hotărârea nr. 12, din 11 aprilie 2016, „Monitorul Oficial“, Partea I, nr. 310, din 22 aprilie 2016.
*** Concepția privind modernizarea managementului resurselor umane în Armata României, București, 2005.
*** Regulamentul logisticii operaţiilor întrunite, Bucureşti, 2008.
*** FT-1 – Doctrina oprațiilor Forțelor Terestre, București, 2006.
*** SMAp 57 – Doctrina logisticii întrunite a Armatei României, București, 2020.
*** SMG/ L-1 – Doctrina logisticii operaţiilor întrunite, Bucureşti, 2008.
Duţu Petre ș.a., Profesionalizarea Armatei României în contextul integrării în NATO, Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate, București, 2003.
Manolescu A., Managementul resurselor umane, Editura economică, București, 2003.
Rotaru A., Prodan A., Managementul resurselor umane, Editura Sedcom Libris, Iași, 1998.
Sutherland J., The Battle Book, Alexandria, Virginia, BYRRD Enterprise Inc., 2001.
https://dexonline.ro /
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.