IMPACTUL AMENINȚĂRILOR DE TIP TERORIST ASUPRA OPERAȚIILOR DE PACE ALE ORGANIZAȚIEI NAȚIUNILOR UNITE

Authors

  • Mariu Vasile MANGA

DOI:

https://doi.org/10.12753/2065-8281-20-62

Abstract

Prin formele sale de manifestare și efectele multiplicate, terorismul este o amenințare la adresa stabilității sistemului internațional și securității globale, dar și o provocare pentru organizațiile internaționale. Operațiile de pace ale ONU se desfășoară în zone de conflict caracterizate printr-o gamă de amenințări multiple. Acest articol își propune să prezinte efectul fenomenului terorist ‒ amenințare cu caracter dinamic ‒ asupra misiunilor și operațiilor de pace ale ONU, dar și dilema abordării: mandate mai robuste, încredințate acestor misiuni și operații, cu scopul asigurării capabilităților, conceptelor strategice și instruirii necesare combaterii acțiunilor teroriste, versus subminarea legitimității internaționale a ONU și a rolului său de arbitru imparțial în conflict.

References

Dumitru Daniel, Mecanisme instituționale ale Organizației Națiunilor Unite pentru soluționarea crizelor și conflictelor, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2007.
Frunzeti Teodor, „Abordarea cuprinzătoare în gestionarea crizelor”, Impact strategic nr. 3/2012, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2012.
Boulden Jane, Weiss Thomas, Terrorism and the UN Before and After September 11, Indiana University Press, 2004.
Curran David, Fraser Trudy, Larry Roeder, Robert Zuber, Perspectives on Peacekeeping and Atrocity Prevention, Springer International Publishing Switzerland, 2015.
Doucet G. Mark, Reforming 21st Century Peacekeeping Operations, Routledge London and New York, 2018.
Seaman Kate, The United Nations, Peacekeeping and Global Governance, Routledge New York, 2016.
http://responsibilitytoprotect.org/ICISS Report.pdf
https://www.un.org
https://peacekeeping.un.org
https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/GlobalTerrorismInde2017.pdf
http://www.unhcr.org/5943e8a34.pdf

Downloads

Published

2021-01-07

Issue

Section

Articole