ÎNTREBUINŢAREA LIDAR-ULUI ÎN MISIUNI DE SUPRAVEGHERE A SUPRAFEŢEI TERESTRE

Authors

  • Petru PÎRJOL Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

DOI:

https://doi.org/10.12753/2065-8281-20-60

Abstract

Teledetecţia activă constituie o metodă de detecție a corpurilor și fenomenelor, care include o gamă variată de senzori activi, capabili să furnizeze datele necesare realizării unor imagini sau modele electronice ale zonei supravegheate, cu multiple aplicații civile și militare. LIDAR-ul constituie o tehnologie importantă, cu impact crescut asupra dezvoltării roboticii, automatizării proceselor de producție și dezvoltării unor mijloace care acționează în mediu terestru, aerian și maritim, complet automatizate și autonome. LIDAR-ul, ca senzor activ, asigură determinarea distanței până la obiectele din teren și cartografierea suprafeței terestre cu precizie ridicată, imaginea obținută prezentând o rezoluție spațială foarte bună. Datele furnizate de acest senzor asigură realizarea unor hărți electronice cu o acuratețe ridicată, constituind suportul informațional pentru desfășurarea activităților în domeniul civil sau militar.

Author Biography

Petru PÎRJOL, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

A absolvit Institutul militar de radiolocaţie „Avram Iancu” în anul 1991 şi a fost repartizat la un batalion radiotehnic, care asigura sprijinul informaţional al unităţii de aviaţie de la Feteşti. În perioada 1991-2006 a ocupat funcţii pe linie operaţională la radare şi în Punctul de Fuziune al Senzorilor de la Feteşti. Din anul 2006 a fost încadrat la Secţia Instrucţie Radiolocaţie şi Război Electronic din Statul Major al Forţelor Aeriene, unde a desfăşurat activităţi specifice până în anul 2011. În perioada 2011-2012 a fost student la programul de studii universitare de masterat Conducere interarme forţe aeriene. După absolvire a fost încadrat şef al Operaţiilor şi Instrucţiei la o unitate din Statul Major al Forţelor Aeriene, iar începând cu 01.10.2014 este încadrat pe funcţia de instructor superior la Departamentul Forţe Aeriene din cadrul Facultăţii de Comandă şi Stat Major a Universităţii Naţionale de Apărare Carol I.

References

*** Dicţionarul explicativ al limbii române, Editura Univers Enciclopedic, Ediţia a II-a, Bucureşti, 1998.
Bertolotti Mario, The History Of The Laser, Editura Institute of Physics Publishing, Bristol, 2005.
Mihai Bogdan-Andrei, Teledetecţie ‒ noţiuni generale, Departamentul de învățământ deschis la distanță CREDIS, Bucureşti, 2008.
Rădulescu Virgil Mihai, Rădulescu Gheorghe, Teledetecţie, Partea I, Fundamente, Editura U.T. Press, Cluj-Napoca, 2020.
Teodorescu E., Neagoe V., Munteanu I., Supravegherea aeriană ‒ de la mitolocaţie la radiolocaţie, Editura Sylvi, Bucureşti, 2001.
https://www.animalsci-tm.ro/utilizatori/agricultura/file/organizare/ cadastru/Popescu% 20Cosmin/Teledetectie/Curs/Curs%20teledetectie.pdf
www. atom.ubbcluj.ro/katalin/Laborok/Felvezeto/Fotodioda.pdf
https://www.convergentlaser.com/laser-safety
https://www.dronezone.ro/uncategorized-ro/lidar/.
https://gwg.nga.mil/focus_groups/csmwg/LIDAR_Formulation_Paper_Version_ 1.1_110801.pdf
https://www.radartutorial.eu/18.explanations/ex32.ro.html
https://blog.robofun.ro/2020/08/03/ce-inseamna-lidar-si-in-ce-domenii-este-nevoie-de-senzori-laser/

Downloads

Published

2021-01-07

Issue

Section

Articole