REFACEREA ORGANISMULUI LUPTĂTORULUI, DUPĂ EFORT
DOI:
https://doi.org/10.12753/2065-8281-20-59Abstract
Pentru a putea îndeplini o misiune, luptătorul trebuie să aibă o pregătire fizică ireproșabilă care să-i permită acțiuni în condiții total diferite de cele ale vieții cotidiene. Pentru aceasta, luptătorul trebuie să-și ridice în permanență nivelul capacității de efort fizic prin pregătire, efectuată sistematic, continuu, conștient și științific. După efortul fizic depus în pregătire și în misiuni, luptătorul are nevoie de o perioadă de refacere a organismului pentru pregătirea viitoarelor eforturi fizice la parametri optimi și pentru crearea condițiilor de creștere a capacității de efort. Deci se poate spune negreșit că refacerea este parte componentă a procesului de pregătire, cu rol în crearea condițiilor de acumulare. Refacerea trebuie să fie naturală, dar există, deseori, cazuri în care efortul fizic depus a dus la epuizarea substratului energetic utilizat și nu există timp la dispoziție pentru a fi refăcut pe cale naturală; atunci, intervine refacerea dirijată, care nu face altceva decât să completeze refacerea naturală. Important este ca și regimul de viață al luptătorului să fie adecvat activității și efortului depus
References
Andrei Ion, Ceascai Viorel, Efortul fizic pe înţelesul tuturor, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2017.
Bota Cornelia, Ergofiziologie, Editura Globus, Bucureşti, 2000.
Dragnea Adrian, Antrenament sportiv – Teorie și metodologie, vol. 1, Editura Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport, București, 1993.
Ionescu A., Anton B., Dirijarea medicală a efortului, Editura Centrului Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor, Şcoala Naţională de Antrenori, Bucureşti, 2004.
Nicu Alexe, Antrenamentul sportiv modern, Editura Editis, București, 1993.
Nicu Alexe, Teoria şi metodica antrenamentului sportiv modern, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2002.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.