PROLIFERAREA RACHETELOR BALISTICE ȘI DE CROAZIERĂ, O AMENINȚARE ÎN CREȘTERE ASUPRA MEDIULUI OPERAȚIONAL EST-EUROPEAN

Authors

  • Valentin PETRESCU
  • Ion BĂLĂCEANU Universitatea Națională de Apărare ”Carol”

DOI:

https://doi.org/10.12753/2065-8281-20-48

Abstract

În ultima perioadă, amenințarea generată de proliferarea rachetelor balistice și de croazieră la adresa statelor și forțelor NATO din Europa a redevenit un subiect amplu dezbătut, mai ales pe fondul ieșirii SUA din Tratatul privind forțele nucleare și al relansării unei noi curse a înarmării, datorate, în special, dorinței unor state ale lumii de a se reafirma ca puteri militare regionale și mondiale, state care și-au arătat în nenumărate rânduri, disponibilitatea utilizării forței militare, inclusiv a arsenalelor de rachete avute la dispoziție, pentru îndeplinirea obiectivelor propuse. Această amenințare reală este susținută de programele de dezvoltare a rachetelor balistice și de croazieră, derulate de state, precum Rusia și Iran, țări care consideră SUA și NATO drept principale amenințări la adresa securității lor.

References

*** Dicționarul explicativ al limbii române, Editura Univers Enciclopedic, Ediția a II-a, București, 1998.
Ashley P. Robert Jr., Iran Military Power, https://www.dia.mil/Military-Power-Publications.
Atanasiu Mirela, Evaluarea impactului implementării sistemului de apărare antirachetă asupra securității naţionale şi globale, Editura Universității Naţionale de Apărare „Carol I”, București, 2014.
Eremia Cristian, Cursa pentru rachete hipersonice continuă, https://monitorulapararii.ro/cursa-pentru-rachete-hipersonice-continua-1-30168.
Hâldan Romulus, Puterea militară a Rusiei, https://www.academia.edu/33939954/puterea_militara_a_rusiei.doc.
Hull W. Andrew, Role of ballistic missiles in third world defense strategies, Institute for Defense Analyses, USA, June 1991.
Lungu Cerassel Leopold, „Istoricul întrebuințării rachetelor balistice și a rachetelor de croazieră”, Revista Gândirea Militară Românească, nr.1-2/2018, Editura Centrul Tehnic-Editorial al Armatei, București, 2018.
Moldovan Marius, Bălăceanu Ion, Reconfigurarea balanței de putere militară în zona estică de interes strategic a României, Editura Universității Naționale de Apărare ,,Carol I”, București, 2018.
Puricel Ion, „Amenințarea balistică și combaterea ei”, Revista Științe Militare, Vol. 11, nr 1(22), Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, București, 2011.
Roman Daniel, Nicolaescu Constantin, „Mediul de securitate actual ‒ realități și perspective”, Buletinul Universității Naţionale de Apărare „Carol I”, decembrie 2017.
https://missilethreat.csis.org
https://www.globalfirepower.com
https://missiledefenseadvocacy.org
http://www.nato.int
https://missilethreat.csis.org

Downloads

Published

2020-10-15

Issue

Section

Articole