OPORTUNITATEA FOLOSIRII VEHICULELOR SUBACVATICE PILOTATE DE LA DISTANȚĂ, ÎN SPRIJINUL ACȚIUNILOR NAVALE

Authors

  • Lucian Valeriu SCIPANOV Universitatea Națională de Apărare ”Carol”
  • Denis DOLCEANU trul de scafandri, Statul Major al Forțelor Navale Române

DOI:

https://doi.org/10.12753/2065-8281-20-38

Abstract

Se observă la nivel internațional tendința dezvoltării unor programe de cercetare și înzestrarea unor flote cu sisteme moderne de luptă. Vehiculele subacvatice pilotate de la distanță reprezintă o capabilitate care ocupă un loc important în preocupările forțelor navale, astfel că acestea au cunoscut o etapă evolutivă cu un mare avans tehnologic, în raport cu alte sisteme clasice de luptă.

Chiar dacă se consideră că o acțiune militară de mare amploare este puțin probabilă, există preocupări generale de minimalizare a riscurilor pe câmpul de luptă, pentru a se evita pierderea de vieți omenești, astfel că o opțiune la îndemână a fost valorificarea avansului tehnologic la care asistăm, lăsând sarcinile periculoase și de rutină în seama roboților. Previzionând o viitoare utilizare pe scară largă a sistemelor fără pilot, prezentul articol se constituie într-o pledoarie în special în favoarea folosirii vehiculelor pilotate de la distanță pentru misiuni în mediul subacvatic, mediu ostil vieții omenești, dar permisiv vectorilor specializați.

Noutatea acestui articol constă în faptul că prezintă unele avantaje tactice de care o forță navală poate beneficia pe viitor, în condițiile utilizării roboților și sistemelor autonome care produc efecte asupra luptei atât sub apă, cât și la suprafața acesteia.

Author Biography

Lucian Valeriu SCIPANOV, Universitatea Națională de Apărare ”Carol”

Născut în 1973 în Tulcea, absolvent al Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, Constanţa, în 1997 şi al Facultăţii de comandă şi stat major din Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, Bucureşti, în 2012. În prezent ocup postul de instructor superior în Departamentul forţe navale din Facultatea de comandă şi stat major din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Principalele activităţi educaţionale desfăşurate în cadrul departamentului sunt legate de executarea atribuţiilor didactice specifice domeniului educaţional. Aceste atribuţii sunt materializate prin activităţi de predare şi participare la cursuri, planificare şi desfăşurare de exerciţii şi studii de stat major, elaborare cursuri, publicaţii, articole, alte activităţi specifice domeniului epistemologic al ştiinţei militare, caracteristice specialităţii Artă Militară Forţe Navale.

References

Clausewitz Carl von, On war, Princeton University press, 1832.
Crowley Michael, Hassan Falih, Schmitt Eric, US Strike in Iraq Kills Qassim Suleimani, Commander of Iranian Forces, https://www.nytimes.com/2020/01/02/world/middleeast/qassem-soleimani-iraq-iran-attack.html
Lt.Gen. Deptula Dave The Way Ahead: Remotely Piloted Aircraft in the United States Air Force, http://www.daytonregion.com/pdf/UAV_Rountable_5.pdf
Hambing David, The Inescapable Net: Unmanned Systems in Anti-Submarine Warfare, Parliamentary Briefings on Trident Renewal, March 2016.

Downloads

Published

2020-10-15

Issue

Section

Articole