CENTRELE DE PUTERE MILITARĂ CU MANIFESTARE ACTIVĂ ÎN ARCUL DE INSECURITATE EST-EUROPEAN

Authors

  • Valentin PETRESCU
  • Ion BĂLĂCEANU Universitatea Națională de Apărare ”Carol”

DOI:

https://doi.org/10.12753/2065-8281-20-34

Abstract

Anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, susținerea instabilității în estul Ucrainei și acțiunile Federației Ruse, menite să refacă sfera de influență ex-sovietică și să îndepărteze Europa de SUA, readuc spațiul est-european în atenția opiniei publice și generează o reașezare a centrelor de putere la nivel regional și mondial. În acest context, spațiul est-european a devenit locul de desfășurare a unor confruntări directe și indirecte între centrele de putere militară dominante ale lumii (NATO, SUA și Federația Rusă), pentru realizarea unui echilibru de putere stabil în regiunea Mării Negre.

References

Grosaru Florin-Eduard, Europa de Sud-Est: complexul regional de securitate european în care se perpetuează conflicte îngheţate, Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, București, 2013.
Dumitrescu Bogdan, „Operaționalizarea spațiului cibernetic – de la securitate cibernetică la succes operațional”, Revista Gândirea Militară Românească, nr. 1, Editura Statului Major al Apărării, 2019.
Moldovan Marius, Bălăceanu Ion, Reconfigurarea balanței de putere militară în zona estică de interes strategic a României, Editura Universității Naționale de Apărare ,,Carol I”, București, 2018.
Postolache Mihaela, Echilibrul de putere și mediul de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre la începutul secolului XXI. Echilibrul de putere și mediul de securitate, Editura Universității Naţionale de Apărare „Carol I”, București, 2011.
Roman Daniel, Nicolaescu Constantin, „Mediul de securitate actual-realități și perspective”, Buletinul Universității Naţionale de Apărare „Carol I”, decembrie 2017.
https://www.globalfirepower.com
http://www.nato.int
https://www.agerpres.ro
https://www.forbes.ro
https://financialintelligence.ro

Downloads

Published

2020-10-14

Issue

Section

Articole