JOCURILE INVICTUS

  • George-Florin BĂIȚAN Academia Tehnică Militară

Abstract

Jocurile Invictus nu reprezintă o simplă competiție, ci înseamnă mai mult decât sport. Este o stare de spirit care ne fură inimile, ne provoacă și ne captează mințile și ne schimbă viețile. Este un proiect construit în jurul ideii de recuperare fizică și psihică prin sport, având, în mod evident, și un rol educativ. Încurajează gândirea pozitivă, îi face pe militari mai buni și mai încrezători, dă speranță celor care, copleșiți de o traumă majoră, nu mai aveau puterea de a vedea partea luminoasă a vieții. Nu în ultimul rând, exemplul unor militari răniți care își depășesc limitele are un efect multiplicator la nivelul întregii societăți, cultivând spiritul de întrajutorare umană și de coeziune a colectivității, dincolo de efectele benefice ale educației fizice și sportului.

 

Author Biography

George-Florin BĂIȚAN, Academia Tehnică Militară
Mr. Băiţan George Florin este asistent universitar la Academia Tehnică Militară unde predă, începând cu anul universitar 2007-2008, cursurile de Educaţie fizică militară şi Educaţie fizică şi sport. Este absolvent al Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung-Moldovenesc, promoţia 1996, şi al Facultăţii Militare de Educaţie Fizică şi Sport „General Virgil I. Bădulescu” din cadrul Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport – Bucureşti, promoţia 2000. În anul 2005, cînd era încadrat ca ofiţer în compartimentul conducere operaţii şi instrucţie, a participat timp de 6 luni cu Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” la misiunea „Antica Babilonia” din Irak. În anul 2011 finalizează cursurile masterului de Managementul activităţilor de educaţie fizică şi sport din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Ecologice din Bucureşti. A participat la două activităţi de tip Staff Mobility – Training în cadrul programului ERASMUS, la Academia Forţelor Terestre din Wroclaw, Polonia în anul 2014 şi la Universitatea din Amsterdam, Olanda în anul 2015. Începând cu 01.10.2014 este student doctorand la Şcoala doctorală din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, domeniul „Ştiinţe militare”.

References

Băițan G.F., Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în contextul integrării în NATO, Editura Universității Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2019.
Ciapa G.C., Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în conflictele moderne, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2018.
Delaney T., Madigan T., The sociology of sports – an introduction, Second Edition, McFarland & Company, Inc., Publishers, Jefferson, North Carolina, 2015.
Grant A., You'll Never Walk, DeCoubertin Books, Reprint edition, UK, 2019.
Jones E., Who are veterans?, KidHaven Publishing, New York, 2020.
Marano K., Tsallis, A., Invictus Games Sydney 2018, Australian International Military Games Limited, 2019.
Starling B., Unconquerable: The Invictus Spirit, HarperCollins Publishers, New York, 2017.
https://www.youtube.com/watch?v=Im-5ey1-siY
http://www.rugby.ro/cum-se-joaca-rugby-in-scaun-rulant-16238.html
https://www.paralimpicromania.ro/wp-content/uploads/2019/10/Regulament_basketball.pdf
https://www.en.wikipedia.org/wiki/Sitting_volleyball
https://www.npc.org.ro/sporturi/regulamente-ipc
https://www.youtube.com/watch?v=mkEJu8WUPqA
https://www.familiaregala.ro/stiri/articol/echipa-romaniei-la-invictus-games-toronto-2017
http://www.results.invictusgames2017.com/index.cfm/en/grid/showResults/athleteCountry/ROU.html
https://www.ynetnews.com/article/ByKuDCTIL
http://www.poezii.citatepedia.ro/de.php?a=William+Ernest+Henley
Published
2020-07-01
Section
Articole