NOILE REGLEMENTĂRI ALE TRATATULUI DE LA LISABONA-2009 ÎN DOMENIUL POLITICII DE SECURITATE ŞI APĂRARE COMUNĂ, CU IMPACT ASUPRA SECURITĂȚII NAȚIONALE
DOI:
https://doi.org/10.12753/2065-8281-20-24Abstract
Lumea se schimbă și Europa se confruntă cu un mediu de securitate din ce în ce mai complex și incert. Există o creștere a dorinței ca Uniunea Europeană să devină mai capabilă, mai coerentă și cu ambiții strategice mai mari, ca actor global[i]. Uniunea dispune, la acest moment, de o serie de instrumente care pot contribui la promovarea păcii și securității, acolo unde este nevoie. O abordare cuprinzătoare, însă, ar reprezenta un atu cheie pentru combaterea crizelor complexe, multiactor și multidimensionale și a amenințărilor de securitate tot mai dificil de anticipat, de astăzi și de mâine. Tratatul de la Lisabona oferă o oportunitate de consolidare a abordării cuprinzătoare privind maximizarea eficienței utilizării varietății de politici și de instrumente existente la dispoziția UE, într-o măsură și o manieră coerentă, astfel încât să fie abordat întregul spectru de provocări, prin pregătire și acțiune preventivă, prin reacția oportună și gestionarea crizelor, inclusiv construirea, stabilizarea și menținerea păcii, prin recuperare, prin reconstrucție și prin revenirea la dezvoltarea pe termen lung, acolo unde este cazul.
References
[Directorate for European Affairs DEA], The European Union, Swiss Confederation, 2018.
[Romanian Institute of International Studies ”Nicolae Titulescu”], European Union Foreign Security and Defence Policy: basic documents, Bucureşti, 2003.
Prof.dr. Curtin Deirdre & dr. Dekker Ige, ”The European Union from Maastricht to Lisbon Institutional and Legal Unity out of the Shadows”, SSRN, 2010.
Deutsch K.W., The analysis of international relations, Prentice Hall, USA, 1988.
Naghi Gabriel, „Tratatul de reformă al UE (Lisabona) – moment important în afirmarea uniunii ca actor global în securitatea internaţională”, în Perspectivele securității în Europa, vol. II, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2009.
Pascal Fontaine, Europe in 12 lessons, European Commision, Publications Office of the European Union, Luxembourg, 2017.
https://eeas.europa.eu/
https://dreptmd.wordpress.com/
https://ec.europa.eu/commission/
http://www.europedia.moussis.eu/
https://assets.publishing.service.gov.uk
http://www.en.pollub.pl/
http://www.hamangiu.ro/
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.