FACTORI ESENŢIALI CARE INFLUENŢEAZĂ APLICAREA CONCEPTULUI DE INTERZICERE A MĂRII

Authors

  • Valentin-Marian TOMA Forțele Navale Române

DOI:

https://doi.org/10.12753/2065-8281-20-04

Abstract

Modalităţile de aplicare a conceptului de interzicere a mării sunt de o complexitate ridicată prin diversitatea şi intensitatea acţiunilor tactice navale în mediile de luptă la suprafaţa apei, sub suprafaţa acesteia şi aerian. În cazul în care nu se reuşeşte interzicerea unui anumit spaţiu maritim pentru inamic, există posibilitatea ca acesta să-şi proiecteze forţa pe ţărm şi să distrugă obiectivele economice și militare. Nevoia de a interzice un anumit spaţiu maritim pentru inamic apare atunci când nu se poate realiza sau atunci când s-a pierdut controlul mării în acel spaţiu maritim. De regulă, interzicerea mării se urmăreşte a se realiza în apropierea litoralului propriu, pentru a zădărnici eforturile inamicului de a încerca o debarcare amfibie sau de a întrerupe căile de comunicaţii maritime. Interzicerea unui spaţiu maritim poate fi complementară controlului mării în anumite zone din ocean, unde nu poate fi menţinut controlul mării. Factorii principali care influenţează aplicarea conceptului de interzicere a mării sunt spaţiul, timpul, forţele şi mijloacele avute la dispoziţie, dezvoltarea tehnologică și gradul de instrucţie al echipajelor. În aplicarea conceptului de interzicere a mării, pe lângă forţele navale, un rol deosebit de important îl au forţele aeriene și forţele terestre. Caracterul întrunit al acţiunilor de luptă necesită o concepţie de acţiune unitară, cel mai probabil pregătită încă de pe timp de pace sau pe timpul escaladării crizei.

 

References

*** Joint Doctrine Publication 0-10, UK Maritime Power, 5th Edition, 2017.
*** Autonomus Vehicles în Support of Naval Operations, The National Academies Press, Washington, 2004.
Damaschin Ioan, Război submarin la Marea Neagră, Editura Militară, Bucureşti, 2016.
Nitschke Stefan, Stealth în Modern Naval Warfare, Naval Forces, 2004, Military Database.
Scipanov Lucian Valeriu, Proiecţia Puterii Navale ‒ soluţie la consolidarea securităţii regionale, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2018.
Spahr W. Otto, Sea Denial: Disaster is waiting!, Naval War College, Newport, Rhode Island, 1993.
Toma Valentin Marian, Scipanov Lucian Valeriu, Acţiunile asimetrice ‒ pericol permanent în zonele de instabilitate, Puterea navală în acţiunile militare contemporane, Conferinţa ştiinţifică anuală, 12 iulie 2017, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti 2017.
Vego Milan N., Naval Strategy and Operations în Narrow Seas, Taylor &Francis e-Library, 2005.

Downloads

Published

2020-03-26

Issue

Section

Articole