MERSUL ‒ ASPECTE ANATOMICE-FUNCŢIONALE ŞI LOCUL SĂU ÎN EDUCAŢIA FIZICĂ MILITARĂ ŞI ÎN MEDIUL MILITAR
DOI:
https://doi.org/10.12753/2065-8281-20-09Abstract
Indiferent că privim mersul ca fiind un automatism obișnuit al oamenilor, spre care nu ne îndreptăm atenția în mod deosebit, fie că-l privim din perspectiva deprinderilor motrice de bază, specifice și acțiunilor, și activităților militarilor, trebuie admis că acesta reprezintă principala formă de locomoție a oamenilor, principala modalitate de mișcare umană. Dincolo de utilitatea aplicativă a mersului, într-o abordare aprofundată, acesta trebuie înțeles ca fiind componenta centrală a mișcării, o chintesență a existenței vieții omului pe Pământ, alături de celelalte elemente care susțin supraviețuirea noastră, a oamenilor: oxigenul, apa și hrana. Prezentul material realizează o sinteză a principalelor informații, care vor ajuta la o înțelegere mai profundă a mersului și conștientizarea rolului acestuia atât pentru viața de zi cu zi, cât și ca deprindere motrică fundamentală necesară militarilor.
References
[Department of the Army], Field Manual No. 21-18H FM 21-18, Foot Marches, Headquarters Washington DC, 1990.
[Headquarters Department of the Army Washington DC], ATP 3-21.18 (FM21-18), ”Foot Marches”, Army Techniques Publication No. 3-1.18, 17 April 2017.
Băițan G.F., Pregătirea fizică a militarilor din armata României în contextul integrării în NATO, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2019.
Ciapa G.C., Orientări și oportunități pentru pregătirea fizică a militarilor, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, București, 2019.
Ciapa G.C., Pregătirea fizică a militarilor din armata României în conflictele moderne, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, București, 2018.
Cordun M., Kinetologie medicală, Editura AXA, București, 1999.
Dragnea A. şi colab., Educaţie fizică şi sport – teorie şi didactică, Editura FEST, Bucureşti, 2006.
Sbenghe T., Bazele teoretice și practice ale kinetoterapiei, Editura Medicală, București, 1999.
Stöckel Tino, Jacksteit Robert, Behrens Martin, Skripitz Ralf, Bader Rainer, Mau-Moeller Anett, The mental representation of the human gait in young and older adults, Frontiers in Psychology, 2015.
https://www.health.harvard.edu
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.