COMANDORUL VICTOR (NIŢĂ) VOINESCU ‒ DE LA EROU LA AGENT AMERICAN
Abstract
Una dintre cele mai mari figuri ale Marinei Regale Române interbelice a fost comandorul Victor (Niţă) Voinescu. Primcomandant al submarinului „Delfinul”1, comandorul Voinescu a reprezentat un reper atât moral, cât şi profesional pentru generaţii întregi de ofiţeri de marină. Prin acest articol, îi aducem un prinos de admirare, cu regretul că numele său este, din
păcate, omis din monumentala lucrare „Armata Română în al Doilea Război Mondial (1941-1945)”2. Comandorul Voinescu merită recunoştinţa noastră, cu atât mai mult cu cât, după instalarea regimului comunist, este urmărit non-stop de către serviciile de informaţii, pentru atitudinea sa „reacţionară”, după cum veţi observa într-un document
al Securităţii, pe care îl publicăm în premieră. Viaţa comandorului de legendă Voinescu ar trebui cercetată de către istoricii militari mult mai în detaliu, pentru că Marina Militară Română are cu ce se mândri.
References
Duţu Alesandru, Dobre Florica, Loghin Leonida, Armata Română în al Doilea Război Mondial 1941-1945, Editura Enciclopedică, 1999.
Moşneagu Marian, Dicţionarul marinarilor români, Editura Militară, Bucureşti, 2008.
Arhiva CNSAS (ACNSAS) ‒ Fond Informativ, Dosar I 549747, două volume.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.