ASPECTE PRIVIND IDEOLOGIA TERORISMULUI ISLAMIC FUNDAMENTALIST ÎN SPAŢIUL EUROPEAN

Authors

  • Daniel ROMAN The" Carol I" National Defense University
  • Cristian Mircea DRĂGULIN Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”, Sibiu

Abstract

Nevoia de securitate în plan european constituie unul dintre reperele fundamentale ale existenţei societăţilor moderne. Dezvoltarea tehnologică şi industrială, în principal, a dus comunităţile contemporane pe noi traiectorii privind devenirea acestora ‒ economică, socială, politică, culturală sau de altă natură. În acest context, lupta împotriva terorismului la nivel
global a devenit un obiectiv prioritar pentru majoritatea guvernelor lumii. Fundamentalismul islamic se constituie ca suport justificativ privind decodificarea realităţilor de securitate.
În spaţiul acestui articol, formulăm ipoteze care pot constitui puncte de plecare în abordarea integrată a fenomenului de terorism fundamentalist islamic şi câteva opinii cu privire la posibile soluţii de viitor.

Author Biography

Daniel ROMAN, The" Carol I" National Defense University

Roman Daniel s-a născut la data 27 martie 1974, în oraşul Oneşti. După absolvirea Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza în anul 1992, s-a înscris la Institutul Militar de Invăţământ Superior Artilerie si Rachete Antiaeriene „General Bungescu” din Braşov, ale cărei cursuri le-a absolvit în anul 1996. A absolvit ulterior, în anul 2011, cursurile de master ale Facultăţii de comandă şi stat major din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, specializarea Conducere interarme forţe terestre. Din anul 2012 este licenţiat în Ştiinţe Economice – Administrarea afacerilor şi doctorand în Ştiinţe Militare având tema de cercetare „Modele conceptuale avansate de lucru colaborativ destinate creşterii interoperabilităţii sistemelor de ripostă antiaeriană”. După absolvirea Institutului Militar de Invăţământ Superior Artilerie si Rachete Antiaeriene „General Bungescu” a îndeplinit succesiv funcţii de comandă, respectiv comandant de pluton lansare rachete antiaeriene, comandant de baterie artilerie şi rachete antiaeriene, a participat la cursuri de pregătire în ţară şi străinătate, ulterior ocupând diverse funcţii în unităţi de învăţământ nonuniversitare, Şcoala de Aplicaţie Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” din Sibiu. Începând din anul 2014 este cadru didactic (instructor superior) la Facultatea de comandă şi stat major din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” Bucureşti.

References

Arădăvoaice Gheorghe, Naghi Gabriel, Niță Dan, Sfârșitul terorismului?, Editura Antet, București, 2002.
Atanasiu Mirela, Stăncilă Lucian, Terorismul – Răul din umbră al începutului de secol, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2014.
Barna Cristian, Jihad în Europa, Editura Top Form, București, 2008.
Beck Glenn, Islamism. Planul secret de creare a califatului, Editura Corint Books, București,2016.
Biro Daniel, Relaţiile internaţionale contemporane. Teme centrale în politica mondială, Editura Polirom, Iaşi, 2013.
Bourrie Mark, Isis – Jocul morții: Martiri, asasinate și fascinație, Editura Corint Books, București, 2016.
Marret Jean-Luc, Tehnicile terorismului. Metodele și practicile meseriei de terorist, Editura Corint, București, 2002.
Stăncilă Lucian, Terorismul provocare a secolului XXI, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2007.

Downloads

Published

2020-03-13

Issue

Section

Articole