ASPECTE PRIVIND IDEOLOGIA TERORISMULUI ISLAMIC FUNDAMENTALIST ÎN SPAŢIUL EUROPEAN
Abstract
Nevoia de securitate în plan european constituie unul dintre reperele fundamentale ale existenţei societăţilor moderne. Dezvoltarea tehnologică şi industrială, în principal, a dus comunităţile contemporane pe noi traiectorii privind devenirea acestora ‒ economică, socială, politică, culturală sau de altă natură. În acest context, lupta împotriva terorismului la nivel
global a devenit un obiectiv prioritar pentru majoritatea guvernelor lumii. Fundamentalismul islamic se constituie ca suport justificativ privind decodificarea realităţilor de securitate.
În spaţiul acestui articol, formulăm ipoteze care pot constitui puncte de plecare în abordarea integrată a fenomenului de terorism fundamentalist islamic şi câteva opinii cu privire la posibile soluţii de viitor.
References
Atanasiu Mirela, Stăncilă Lucian, Terorismul – Răul din umbră al începutului de secol, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2014.
Barna Cristian, Jihad în Europa, Editura Top Form, București, 2008.
Beck Glenn, Islamism. Planul secret de creare a califatului, Editura Corint Books, București,2016.
Biro Daniel, Relaţiile internaţionale contemporane. Teme centrale în politica mondială, Editura Polirom, Iaşi, 2013.
Bourrie Mark, Isis – Jocul morții: Martiri, asasinate și fascinație, Editura Corint Books, București, 2016.
Marret Jean-Luc, Tehnicile terorismului. Metodele și practicile meseriei de terorist, Editura Corint, București, 2002.
Stăncilă Lucian, Terorismul provocare a secolului XXI, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2007.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.