COOPERAREA CIVILI-MILITARI ÎN CONTEXTUL MEDIULUI ACTUAL DE SECURITATE

Authors

  • Eugen POPESCU Ministerul Apărării Naționale

Abstract

În contextul mediului actual de securitate, cooperarea civili-militari reprezintă o preocupare permanentă în ceea ce privește desfășurarea operațiilor multinaționale în condiții optime. În prezent, acțiunile desfășurate la nivel internațional, care au inclus și operații militare, indiferent de spațiul, de durata și de violența confruntărilor, au indicat o amploare remarcabilă
a nevoii coordonării operațiilor militare cu acțiunile autorităților locale/centrale și cu cele ale instituțiilor internaționale și neguvernamentale.
Prin urmare activitatea de cooperare civili-militari reprezintă capacitatea adecvată care coordonează acțiunile consemnate anterior. Prin intermediul activităților de cooperare civili-militari, comandantul construiește relații în zona de operații unde se desfășoară acțiunile militare. Aceste contacte sunt sprijinite de cele stabilite între NATO şi actorii civili. Pe lângă contactele instituționale care se realizează între Comandamentele multinaționale și diferiți actori civili, între aceste entități există și legături neprotocolare, care prevăd cunoașterea sistemelor de lucru, de planificare şi a acțiunilor de instruire în comun.

Author Biography

Eugen POPESCU, Ministerul Apărării Naționale

Născut la data de 04.06.1975, în localitatea Plenița, județul Dolj, Eugen POPESCU este absolvent al Academiei Trupelor de Uscat „Nicolae Bălcescu”, Sibiu, promoția 1998. Pregătirea academică și-a completat-o prin absolvirea mai multor cursuri/studii universitare de masterat, stagii de pregătire. În prezent, își desfășoară activitatea, în calitate de ofițer (locotenent-colonel), în cadrul Ministerului Apărării Naționale, fiind și doctorand (anul II) în „științe militare și informații”, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, București.

References

*** Doctrina pentru cooperarea civili-militari (CIMIC), Bucureşti, 2013.
*** Manualul pentru cooperarea civili-militari (CIMIC), Bucureşti, 2015.
*** AJP-3.4.9, Allied Joint Doctrine for Civil-Military Cooperation, NATO Standardization Agency (NSA), noiembrie, 2018.
*** Ordonanţa de Urgență a Guvernului, nr.21, din 16 martie 2017, pentru completarea art. 2 alin.(1) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara
teritoriului statului român. Stijn Pz. van Weezel, NATO’s Comprehensive Approach. CIMIC branch focuses on civilianmilitary cooperation, Per Concordiam, Journal of European Security and Defense Issues, vol. 1/ issue 4, George C. Marshall European Center for Security Studies.
http://www.presidency.ucsb.edu
http://www.ccmr.org.
http://www.cdnpeacekeeping.ns.ca
http://www.nato.int

Downloads

Published

2020-03-13

Issue

Section

Articole