TRATATUL DE LA LISABONA SI NOILE TENDINłE EUROPENE ÎN POLITICA DE SECURITATE SI APĂRARE COMUNĂ
Abstract
DispoziŃiile privind politica de securitate si apărare comună (PSAC), introduse de Tratatul de la Lisabona, reprezintă o expresie politică fermă a intenŃiei Uniunii Europene de a acŃiona ca o forŃă stabilizatoare în lume si
oferă un cadru juridic clar pentru consolidarea capacităŃii sale de a-si urma politica externă si de securitate, printr-o abordare cuprinzătoare fundamentată pe toate instrumentele aflate la dispoziŃia Uniunii si a statelor membre pentru a preveni si a gestiona crizele si conflictele, precum si pentru a construi o pace de durată. Tratatul de la Lisabona impune UE obligaŃia de a promova soluŃii multilaterale, în special în cadrul ONU, si subliniază faptul că acŃiunea internaŃională a UE trebuie să se bazeze pe principiile Cartei ONU, dreptul internaŃional si principiile si valorile UE.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.