ROLUL SPECIALISTULUI ÎN EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT ÎN FORMAREA MILITARULUI PROFESIONIST

Authors

  • Alin PELMUŞ Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Abstract

Articolul abordează, în prima parte, unele aspecte de actualitate care ţin de organizaţia militară şi de solicitările specifice profesiei de militar. Apoi, pe parcursul articolului, au fost evidenţiate documentele care definesc finalităţile programelor de instruire militară organizate pe cele două paliere de formare a personalului militar (iniţială şi continuă) şi rolul pe care
îl deţine specialistul în educaţie fizică şi sport pentru dezvoltarea unor competenţe şi capacităţi indispensabile profesiei de militar.

Author Biography

Alin PELMUŞ, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

A terminat studiile liceale la Liceul Militar "Tudor Vladimirescu" în anul 1992 şi este absolvent al Facultăţii militare de educaţie fizică/Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, promoţia 1996. Şi-a aprofundat studiile în domeniul managementului activităţilor de educaţie fizică şi sport în anul 2003. Ulterior a obţinut titlul de master în domeniul Ştiinţe militare şi informaţii, specializarea Securitate naţională şi comunicare publică la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I". Pe parcursul carierei a urmat o serie de programe de studii postuniversitare şi de specializare organizate de instituţiile militare de învăţământ. În perioada 2005-2015 a activat în domeniul managementului educaţional în cadrul Secţiei învăţământ/Statul Major al Forţelor Terestre, iar, la începutul anului universitar 2015-2016, a optat pentru a îmbrăţişa cariera didactică.

References

*** Doctrina instruirii Armatei României –S.M.G./ I.F.-7, Bucureşti, 2006.
Bălăceanu Ion, Dumitru Daniel, Ioana Ion,Potenţialul de luptă al forţelor terestre în context NATO, Editura Top Form, Bucureşti, 2006.
Bompa Tudor Olimpius, Periodizarea: Teoria şi metodologia antrenamentului, Editura Ex-Ponto, Constanţa, 2001.
Dragnea Adrian şi colaboratori, Educaţie fizică şi sport – Teorie şi didactică, Editura Fest, Bucureşti, 2006.
Hoffmann Arthur, Resursele umane în activitatea de educaţie fizică şi sport, Editura Fundaţiei România de mâine, Bucureşti, 2004.
Pelmuş Alin, Aspecte privind statutul şi rolul specialistului în educaţie fizică militară, Conferinţa Strategii XXI „Tehnologii – aplicaţii, simulare şi resurse”, Universitatea Naţională de părare „Carol I”, Bucureşti, 2017.
Petcu Vasile, Formarea resursei umane în structurile Ministerului Apărării Naţionale de la profesionalizare la asigurarea calităţii în educaţie – teză de doctorat, Editura UNAp „Carol I”,
Bucureşti, 2017.
Sava Nicu Ionel, Zulean Marian, Tibil Gheorghe, Armata şi societatea – culegere de texte de Sociologie militară, Editura Info-Team, Bucureşti 1998.

Downloads

Published

2020-02-11

Issue

Section

Articole