Imagine copertă

CADRUL CONCEPTUAL AL ACTIVITĂȚILOR DE COOPERARE CIVILI-MILITARI

Eugen POPESCU

Abstract


Angajamentul NATO în operațiile multinaționale a fost subliniat în mod constant, prin dependența reciprocă și sinergia dintre contribuțiile militare și cele nonmilitare pentru rezolvarea crizelor. Adesea, aceste contribuții non-militare se adresează cel mai bine cauzelor care stau la baza unui conflict și ajută la prevenirea recidivei la instabilitate. Având în vedere un astfel de mediu de operare interdependent, comunicarea și interacțiunea sunt importante pentru realizarea unei abordări cuprinzătoare.
Cooperarea civili-militari reprezintă un factor care facilitează acest gen de abordări complexe între forțele NATO și actorii civili, care, laolaltă, se angajează pentru soluționarera une situații de criză date.

Text integral:

PDF

Referințe bibliografice


*** Doctrina pentru cooperarea civili-militari (CIMIC), Bucureşti, 2013.

*** Manualul pentru cooperarea civili-militari (CIMIC), Bucureşti, 2015.

*** AJP-3.4.9, Allied Joint Doctrine for Civil-Military Cooperation, NATO Standardization Agency (NSA), Februarie, 2013.

*** UN-CMCoord Field Book, Geneva, Elveţia, 2015.

Ashraf Ghani, Clare Lockhart, Fixing Failed States: A Framework for Rebuilding a Fractured World, Oxford Univerity Press, Marea Britanie, 2008.

Udrea Florentin, „CIMIC – expresie a relațiilor civili-militari la nivel operațional”, Gândirea Militară Românească, București, nr. 3/2006.
Revista Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” este indexată în baza de date internaţională Central and Eastern European Online Library: http://www.ceeol.com