DEZVOLTAREA CALITĂȚII MOTRICE: REZISTENȚA, FACTOR ESENȚIAL ÎN ACTIVITATEA MILITARĂ

Authors

  • Alin PELMUŞ Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Abstract

Articolul analizează succint importanța dezvoltării calității motrice – rezistența, în procesul de instruire militară, în scopul învingerii apariției timpurii a oboselii cauzate de solicitările fizice și psihice intense specifice mediului operațional. De asemenea, pe parcursul articolului, rezistența motrică este abordată astfel: din punct de vedere al dimensiunii ei de manifestare; sub aspectul bazelor sale fiziologice și biochimice; în funcție de formele de evidențiere a acesteia. La final sunt prezentate cele mai utilizate metode de dezvoltare a rezistenței în cadrul activității de educație fizică militară.

Author Biography

Alin PELMUŞ, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

A terminat studiile liceale la Liceul Militar "Tudor Vladimirescu" în anul 1992 şi este absolvent al Facultăţii militare de educaţie fizică/Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, promoţia 1996. Şi-a aprofundat studiile în domeniul managementului activităţilor de educaţie fizică şi sport în anul 2003. Ulterior a obţinut titlul de master în domeniul Ştiinţe militare şi informaţii, specializarea Securitate naţională şi comunicare publică la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I". Pe parcursul carierei a urmat o serie de programe de studii postuniversitare şi de specializare organizate de instituţiile militare de învăţământ. În perioada 2005-2015 a activat în domeniul managementului educaţional în cadrul Secţiei învăţământ/Statul Major al Forţelor Terestre, iar, la începutul anului universitar 2015-2016, a optat pentru a îmbrăţişa cariera didactică.

References

Alexe Nicu, Antrenamentul sportiv modern, Editura Editis, București, 1993.

Andrei Ion, Ceascai Viorel, Efortul pe înțelesul tuturor, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2017.

Andrei Ion, Importanța pregătirii fizice în procesul de instruire militară, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2015.

Bompa Tudor Olimpius, Periodizarea: Teoria şi metodologia antrenamentului, Editura Ex-Ponto, Constanța, 2001.

Bompa Tudor Olimpius, Dezvoltarea calităților biomotrice, Editura Ex-Ponto, Constanța, 2001.

Cîrstea Gheorghe, Teoria și metodica educației fizice și sportului, Editura AN-DA, București, 2000.

Loghin Mihaela, Pregătirea fizică ‒ condiție și premisă de creștere a capacității de luptă a armatei, Editura Printech, Bucureşti, 2001.

http://www.maraton.info.ro/notiuni-elementare-despre-eforturile-aerobe-si-anaerobe.html

Published

2018-10-08

Issue

Section

Articole