Imagine copertă

DEZVOLTAREA CALITĂȚII MOTRICE: REZISTENȚA, FACTOR ESENȚIAL ÎN ACTIVITATEA MILITARĂ

Alin PELMUŞ

Abstract


Articolul analizează succint importanța dezvoltării calității motrice – rezistența, în procesul de instruire militară, în scopul învingerii apariției timpurii a oboselii cauzate de solicitările fizice și psihice intense specifice mediului operațional. De asemenea, pe parcursul articolului, rezistența motrică este abordată astfel: din punct de vedere al dimensiunii ei de manifestare; sub aspectul bazelor sale fiziologice și biochimice; în funcție de formele de evidențiere a acesteia. La final sunt prezentate cele mai utilizate metode de dezvoltare a rezistenței în cadrul activității de educație fizică militară.

Text integral:

PDF

Referințe bibliografice


Alexe Nicu, Antrenamentul sportiv modern, Editura Editis, București, 1993.

Andrei Ion, Ceascai Viorel, Efortul pe înțelesul tuturor, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2017.

Andrei Ion, Importanța pregătirii fizice în procesul de instruire militară, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2015.

Bompa Tudor Olimpius, Periodizarea: Teoria şi metodologia antrenamentului, Editura Ex-Ponto, Constanța, 2001.

Bompa Tudor Olimpius, Dezvoltarea calităților biomotrice, Editura Ex-Ponto, Constanța, 2001.

Cîrstea Gheorghe, Teoria și metodica educației fizice și sportului, Editura AN-DA, București, 2000.

Loghin Mihaela, Pregătirea fizică ‒ condiție și premisă de creștere a capacității de luptă a armatei, Editura Printech, Bucureşti, 2001.

http://www.maraton.info.ro/notiuni-elementare-despre-eforturile-aerobe-si-anaerobe.html
Revista Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” este indexată în baza de date internaţională Central and Eastern European Online Library: http://www.ceeol.com