INFRASTRUCTURILE CIBERNETICE SPECIFICE SECTORULUI TEHNOLOGIEI INFORMAȚIEI

Authors

  • Petrișor PĂTRAȘCU Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Abstract

Dezvoltarea noilor tehnologii, în concordanță cu expansiunea spațiului cibernetic, a condus la nenumărate beneficii atât pentru organizații, cât și pentru oameni. Accesul nelimitat la rețeaua Internet, serviciile oferite de către aceasta, precum și multitudinea noilor dispozitive au crescut considerabil numărul de utilizatori din întreaga lume. Totodată, aceste beneficii au atras după ele și dezavantaje, din partea unor persoane rău intenționate, în urma dezvoltării tehnicilor de atacuri cibernetice. Astfel, infrastructurile cibernetice, ca părți de bază ale sectorului tehnologiei informației, au devenit mijloace de exploatare pentru ambele părți. De asemenea, odată cu apariția, construcția și dezvoltarea infrastructurilor cibernetice, a crescut și numărul solicitărilor de specialiști în domeniul IT, în special, pe linie de producție, de comercializare, de gestionare și de securitate.

Author Biography

Petrișor PĂTRAȘCU, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Născut la data de 24.12.1978, la Pitești, Petrișor PĂTRAȘCU este absolvent al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, promoţia 2001. Din anul 2016, este student doctorand al Școlii Doctorale din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, în domeniul științe militare. Pregătirea academică şi-a completat-o prin absolvirea mai multor cursuri/studii universitare de masterat, stagii de pregătire: - 2007: Academia de Studii Economice, Facultatea de Relații Economice Internaționale, licențiat economist; - 2010: master în domeniul Managementul Afacerilor – Facultatea de Științe Economice, din cadrul Universitatății din Pitești; - 2016: Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, master în domeniul științe militare, specializarea conducere interarme Forțe Terestre. De profesie ofițer, din octombrie 2016 a îmbrățișat cariera didactică, ocupând funcții de instructor superior în cadrul Departamentului Sisteme Informaționale Militare și Informații pentru Apărare al Facultății de Securitate și Apărare, și instructor avansat în cadrul Departamentului Conducere Strategică al Facultății de Comandă și Stat Major – Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. Are o vastă activitate ştiinţifică (cercetări efectuate, cursuri predate), fiind autor al mai multor articole şi comunicări ştiinţifice, apărute la Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, în cadrul Conferinței Științifice Internaționale STRATEGII XXI și al Conferinței Științifice Internaționale „eLearning and Software for Education”.

References

*** Hotărârea Guvernului nr. 271/2013, Strategia de securitate cibernetică a României.

*** Talinn Manual 2.0, Cambridge University Press, 2017.

Alexandrescu G., Boaru G., Alexandrescu C., Sisteme informaţionale pentru management, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I“, Bucureşti, 2012.

Baltac V., Lumea digitală: concepte esențiale, Excel XXI Books, Bucureşti, 2015.

Elliot J., Simon W.L., The Steve Jobs way: iLeadership for a new generation, Editura Publica, București, 2011.

Stallings W., Operating Systems: Internals and Design principles, 7th. ed., Prentice Hall, 2012.

Silberschatz A., Galvin P.B., Gagne G., Operating System Concepts, 9th edition, 2013.

Tanenbaum A.S., Bos H., Modern Operating System, 4th edition, Pearson Prentice Hall, 2015.

Tanenbaum A.S., Wetherall D.J., Computer networks, 5th edition, Prentice Hall, 2011.

Turcu D., Securitatea informațiilor, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2014.

Published

2018-10-08

Issue

Section

Articole