RĂZBOIUL FENOMENUL SOCIAL CU ROL DE REECHILIBRARE A SISTEMULUI ECONOMIC INTERNAȚIONAL

Authors

  • Andi Mihail Bancila Academia Tehnica Militara

Abstract

Configurarea regulilor de funcționare a sistemului internațional este condiționată de producerea unor evenimente cu impact la scară planetară. Poate cel mai studiat fenomen social din istoria umanității care contribuie semnificativ la redefinirea acestor norme este războiul. Acest lucru se datorează impactului negativ pe care îl generează asupra tuturor actorilor existenți în spațiul politic internațional. Cele mai multe dintre studii tratează tocmai consecințele nefaste pe care acesta le produce asupra comunităților umane. Acesta este motivul pentru care în cadrul acestui articol am dorit să evidențiez unul dintre puținele aspecte pozitive produse de confruntarea violentă desfășurată între state, creșterea economică.

Author Biography

Andi Mihail Bancila, Academia Tehnica Militara

Băncilă Andi Mihail este lector universitar la Academia Tehnică Militară unde predă cursurile de Relații Internaționale Politice și Militare Contemporane și Geopolitică. Este absolvent al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu promoția 2002. În anul 2009 finalizează cursurile masteratului de Relații Internaționale din cadrul Facultății de Istorie a Universității București iar în anul 2013 i se atribuie titlul de doctor în domeniul istorie la Universitatea „Ovidius” din Constanța susținând teza cu titlul „România în cadrul Consiliului de Ajutor Economic Reciproc de la dictat economic la emancipare 1949-1964”. Pe parcursul pregătirii doctorale a beneficiat de un grant de pregătire doctorală la Universitatea din Paderborn din Germania. În anii 2013 și 2014 a participat la desfășurarea de activități didactice la Tadeusz Kościuszko Land Forces Military Academy .

References

Biro Daniel, Secrieru Stanislav, Perspective asupra cauzelor și transformării războaielor, în Miroiu Andrei, Ungureanu Radu-Sebastian, Manual de relații internaționale, Editura Polirom, Iași, 2006.

Edelstein Michael, War and the American economy in the twentieth century, în Engerman Stanley, Gallman Robert, The Cambridge economic history of the United States, Cambridge University Press, New York, 2000.

Ferguson Niall, Civilizația, Vestul și restul, Editura Polirom, Iași, 2011.

Gabor Alexandru, Un patriotism al libertății?, Revista 22, Nr. 06.12.2016.

Gray S. Colin, Războiul, pacea și relațiile internaționale. O introducere în istoria strategică, Editura Polirom, Iași, 2010.

Kaplan Robert, Politici de război. De ce necesită conducerea politică un etos păgân, Editura Polirom, Iași, 2002.

Kissinger Henry, Ordinea mondială. Reflecții asupra specificului națiunilor și a cursului istoriei, Editura Rao Class, București, 2015.

Koch H.W., A history of Prussia, Editura Routledge, Londra, 1986.

Raven Susan, Rome in Africa, Evans Brothers Ltd., London, 1969.

Titus Livius, De la fondarea Romei, Vol. II, Editura Științifică, București, 1959.

http://www.mapn.ro/despre_mapn/informatii_generale/documente/legea346.pdf

Published

2018-10-08

Issue

Section

Articole