SCURTE REPERE ISTORICE PRIVIND EVOLUȚIA SISTEMELOR UAV: ÎNCEPUTURILE – 1914

Authors

  • Grigore Edu JELER Academia Tehnică Militară

Abstract

În contextul provocărilor actuale, se observă un interes sporit al societății pentru construcția și pentru utilizarea UAV în scopuri atât militare, cât și civile. Acest articol este primul dintr-o serie de articole ce urmează a fi publicate, în care va fi prezentată evoluția sistemelor UAV de-a lungul timpului. Ultimele două decenii au cunoscut o creștere exponențială a dezvoltării și a utilizării sistemelor fără pilot, preconizând ceea ce poate fi văzută, într-o bună zi, ca cea mai mare schimbare de paradigmă în evoluția omenirii. Sistemele UAV militare au schimbat pentru totdeauna conduita războiului, oferind supraveghere aeriană permanentă, capabilități crescute de comandă și control și capacitate de lovire de mare precizie, fără posibilitatea de pierdere a echipajului uman. Sistemele UAV din domeniul civil sunt o componentă permanentă în activitățile comerciale, industriale, de divertisment, în servicii de urgență. Contrar opiniei generale, totuși interesul față de UAV datează cu mult înainte ca majoritatea oamenilor să-și dea seama, deoarece multe state au angajat sisteme militare fără pilot, de mai bine de un secol în urmă.

Author Biography

Grigore Edu JELER, Academia Tehnică Militară

Născut la data 30.09.1975, în Hunedoara, Eduard Grigore Jeler este absolvent al Facultății de Sisteme Electronice și Informatice Militare, din cadrul Academiei Tehnice Militare, promoţia 2000. Deţine titlul de doctor în inginerie electrică, acordat, în anul 2000, de către Academia Tehnică Militară. Pregătirea academică şi-a completat-o prin absolvirea mai multor cursuri/studii universitare de masterat, stagii de pregătire. De profesie inginer militar, își desfășoară activitatea, în calitate de lector universitar la Academia Tehnică Militară. Are o vastă activitate ştiinţifică (cercetări efectuate, cursuri predate), fiind autor de cărţi și de numeroase articole şi comunicări ştiinţifice, apărute în publicaţii din ţară și din străinătate.

References

Austin Reg, Unmanned Aircraft Systems, Uavs Design, Development And Deployment, Wiley Ltd., Apr. 2010.

Blom John David, Unmanned Aerial Systems: A Historical Perspective, Combat Studies Institute Press, US Army Combined Arms Center, Fort Leavenworth, Kansas, September 2010.

Newcome R. Laurence, Unmanned Aviation: A Brief History of Unmanned Aerial Vehicles, American Institute of Aeronautics and Astronautics, 2004.

Valavanis P. Kimon, Vachtsevanos J. George, Handbook of Unmanned Aerial Vehicles, Springer, Library of Congress Control Number.

Published

2018-07-04

Issue

Section

Articole