SCURTĂ RETROSPECTIVĂ A REPERELOR ISTORICE PRIVIND LOGISTICA ÎN EVUL MEDIU

Authors

  • Grigore Edu JELER Academia Tehnică Militară

Abstract

Acest studiu este o continuare a articolului cu titlul „Scurtă retrospectivă a reperelor istorice privind logistica în Antichitate”, publicat în Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”,Vol. 3, Nr. 4 (2016). Deși o victorie depinde atât de buna pregătire a trupelor, de moralul lor, cât și de strategia comandanților, o campanie îndelungată își atinge obiectivele și are succes doar datorită capacităților logistice. În perioada medievală, logistica (dezvoltată, perfecționată și stăpânită de Imperiul Roman), din cauza popoarelor migratoare, a fost o artă pierdută și o știință inexactă. Numărul mic de locuitori ai nou formatelor state ale Evului Mediu și incapacitatea acestora de a controla și de a organiza armate mari au prezentat și o problemă logistică, din cauza numărului de trupe de sprijin necesare pentru a organiza o operațiune militară mare (transportul materialelor se efectua cu căruțe trase de cai sau de boi). Realitatea războiului medieval a fost că foarte puțini lideri erau cei care se ocupau de problemele logistice și, într-adevăr, era mai degrabă o excepție decât o regulă. Asigurarea logistică a trupelor se baza, în general, pe jaf. Acesta este, bineînțeles, un motiv pentru care războiul medieval a fost așa de greu atât pentru trupe, cât și pentru populație.

Author Biography

Grigore Edu JELER, Academia Tehnică Militară

Născut la data 30.09.1975, în Hunedoara, Eduard Grigore Jeler este absolvent al Facultății de Sisteme Electronice și Informatice Militare, din cadrul Academiei Tehnice Militare, promoţia 2000. Deţine titlul de doctor în inginerie electrică, acordat, în anul 2000, de către Academia Tehnică Militară. Pregătirea academică şi-a completat-o prin absolvirea mai multor cursuri/studii universitare de masterat, stagii de pregătire. De profesie inginer militar, își desfășoară activitatea, în calitate de lector universitar la Academia Tehnică Militară. Are o vastă activitate ştiinţifică (cercetări efectuate, cursuri predate), fiind autor de cărţi și de numeroase articole şi comunicări ştiinţifice, apărute în publicaţii din ţară și din străinătate.

References

Belezos Dimitris, Byzantine Armies 325 AD -1453 AD - Military Essays series Paperback, January 1, 2009.

Jeler Grigore, Roman Daniel, „Scurtă retrospectivă a reperelor istorice privind logistica în Antichitate”, Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”,Vol. 3, Nr. 4 (2016).

Jones Robert, The Crusades: A Brief History (1095-1291) Acworth, Georgia, 2004.

May Timothy, The Mongol Art of War Paperback, March 17, 2017.

Pryor H. John, Logistics of Warfare în the Age of the Crusades: Proceedings of a Workshop Held at the Centre for Medieval Studies, University of Sydney, 30 September to 4 October 2002

Published

2018-04-03

Issue

Section

Articole