CULTURA DECIZIONALĂ ‒ IMPACT ASUPRA ASIMETRIEI

Teodor FRUNZETI, Liviu COŞEREANU, Tiberius TOMOIOAGĂ

Abstract


În prezent, atât modul de ducere al luptei, cât și sistemul educațional și cel decizional suferă schimbări radicale. Pe de o parte, se încearcă asistarea deciziei cu diferite instrumente, inclusiv computerizate, în vederea limitării erorilor și a timpului necesar luării acesteia, dar, pe de altă parte, tocmai mediatizarea respectivelor instrumente creează un alt mod de asimetrie, inamicul având cunoștințe detaliate despre aceasta putând să le utilizeze în propriul folos.
În acest articol, se face o trecere în revistă a ceea ce reprezintă actul decizional militar și a influențelor pe care educația și experiența comandanților le pot avea în limitarea sau, dimpotrivă, în creșterea asimetriei conflictelor.

Text integral:

PDF

Referințe bibliografice


George Larry, Morris Robert, Skovira Robert Joseph, Grant A.J., Jabro D. Ann, ”Synchronizing knowledge in military decision making: a research approach for exploring the effects of organizational culture”, Issues in Information Systems, Vol. IX, No. 2, 2008.

Col.dr. Gerras J. Stephen, Thinking critically about critical thinking: a fundamental guide for strategic leaders, US Army War College, 2006.

Ikpe B. Ibanga, ”Reasoning and the Military Decision Making Process”, Journal of Cognition and Neuroethics 2 (1), 2014.
Revista Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” este indexată în baza de date internaţională Central and Eastern European Online Library: http://www.ceeol.com