PROCESUL DE PLANIFICARE A OBIECTIVELOR DESTINATE APĂRĂRII ÎN LOCALITĂŢILE URBANE

Authors

  • Sorina Georgiana RUSU Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Abstract

Lupta în oraș poate fi de durată, distructivă, difuză și presupune consumul unor resurse uriașe pentru părțile implicate în conflict. De aceea, pentru a permite realizarea economiei de forţe şi de resurse, este necesară o bună cunoaștere a arhitecturii fizice și cibernetice a orașului, alături de o atentă gândire a amplasării obiectivelor destinate apărării, din timp de pace. Acestea ar trebui să răspundă atât riscurilor producerii dezastrelor naturale, cât și ale celor cauzate de activitatea umană, respectând normele internaționale cu privire la dezvoltarea durabilă și inteligentă. Schimbările în instrumentele și în modalitățile de lucru ale planificatorilor aduc în discuție utilizarea unor instrumente moderne cu potenţial deosebit, utile şi foarte comode, dar care pot crea și vulnerabilități. În acest sens, planificarea spațială a obiectivelor destinate apărării în localitățile urbane ar trebui să pornească de la necesitatea asigurării securității orașului, dar să fie și integrativă, participatorie, incluzivă, creativă și echitabilă.

Author Biography

Sorina Georgiana RUSU, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Sorina-Georgiana Rusu s-a născut la data de 18 martie 1986, la Botoșani. După absolvirea programului de studii „Amenajarea și Planificarea Peisajului” al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, în anul 2008, obține titlul de licențiat în domeniul peisagistică-urbanism. Și-a continuat pregătirea academică la aceeași universitate, obținând, în anul 2010, titlul de master în domeniul urbanism. Din același an și până în prezent, și-a desfășurat și își desfășoară activitatea, în calitate de cadru didactic (asistent universitar), la Facultatea de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. În anul 2014, finalizează primul doctorat în cadrul Școlii Doctorale „Spațiu, Imagine, Text, Teritoriu” - UAUIM, obținând titlul de doctor în domeniul urbanism. Are o vastă activitate științifică, fiind autoare de articole și de comunicări științifice, participând la multiple studii de cercetare și proiecte complexe, la conferințe naționale și internaționale, la workshop-uri și la concursuri. Totodată, s-a implicat în activități educaționale, de cercetare și de promovare a facultății și a domeniului profesional. În anul 2017, publică prima carte, intitulată Transformarea peisajului structurilor de apărare în context urban, apărută în colecția Universitaria a Editurii Paralela 45, și o lansează în cadrul Târgului internațional de carte Gaudeamus. În prezent, este student-doctorand în domeniul științe militare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, având ca temă de cercetare „Planificarea și proiectarea obiectivelor destinate apărării în orașul inteligent”.

References

*** Legea nr. 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare și munițiilor deținute de Ministerul Apărării Naționale și de forțele armate străine pe teritoriul României.

*** Lexicon militar, Ediția a II-a, revizuită, Editura Saka, București, 1994.

Dror Y., Ventures în Policy Sciences, American Elsevier, New York, 1971.

Ianăși Liviu, Planificarea strategică urbană ‒ un model, Editura Universitară „Ion Mincu”, București, 2014.

Mintzberg Henry, Ascensiunea și declinul planificării strategice, traducere Smaranda Nistor, Editura Publica, București, 2008.

Orzeață Mihail, Managementul resurselor de apărare (curs), Editura Academiei Forțelor Aeriene, Brașov, 2009.

Rusu Sorina-Georgiana, New military spatial planning trends under the influence of revolution în military affairs and globalization, Proceedings ‒ The 11th International Scientific Conference Strategies XXI, vol. I, Bucharest, 2015.

https://www.breeam.com

http://www.greenglobes.com/about.asp

https://living-future.org/lbc/

https://new.usgbc.org/leed

Published

2018-04-02

Issue

Section

Articole