ASPECTE OPERAŢIONALE ALE ÎNTREBUINŢĂRII TELEDETECŢIEI ÎN MISIUNI DE SUPRAVEGHERE AERIANĂ
Abstract
Teledetecţia reprezintă un domeniu tehnic tot mai des utilizat pentru studiul caracteristicilor suprafeţei Pământului şi pentru obţinerea de informaţii geospaţiale, de la distanţă, fără contact direct cu obiectele pe care le detectează. Sistemele de senzori utilizate în teledetecţie asigură detectarea, măsurarea şi înregistrarea radiaţiilor electromagnetice emise sau reflectate de corpurile aflate pe suprafaţa scoarţei terestre. Senzorii, pasivi sau activi, sunt dispuşi la altitudine, pe sateliţi, pe baloane, pe avioane, pe sisteme aeriene pilotate de la distanţă sau pe elicoptere pentru obţinerea informaţiilor necesare despre obiectele sau suprafaţa terestră, contribuind la realizarea unei imagini fidele a zonelor supravegheate, cu aplicaţii multiple, militare sau civile.References
Alberts S. David, Gartska John, Hayes Richard, Signori David, Understanding Information Age Warfare, CCR Publications, august 2001.
*** Dicționar explicativ al limbii române, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1998.
*** JP 2-0, Doctrine for Intelligence Support to Joint Operations, Washington, 2000.
http://www.af.mil/About-Us/Fact-Sheets/Display/Article/104516/rq-4-global-hawk/
www.unibuc.ro/prof/mihai_b_a/docs/res/2011aprteledetectie_id_anul_1_mihai_b.pdf
www.seap.usv.ro/~valeriul/lupu/cap1.pdf
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.