CONSIDERAŢII PRIVIND PLANIFICAREA OPERAŢIILOR AERIENE

Authors

  • Cătălin CHIRIAC Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Abstract

Structura organizatorică a Forţelor Aeriene şi gama multiplă de misiuni, care pot fi executate cu forţele și cu mijloacele avute la dispoziţie, impun ca planificarea operaţiilor aeriene să se desfăşoare sub forma unui proces complex, orientat spre îndeplinirea obiectivelor stabilite. Specificitatea domeniului aerian impune ca personalul implicat în planificarea operaţiilor aeriene să fie în măsură să realizeze procesul în sine, ţinând cont de particularităţile genurilor de armă. Procesul de planificare a operaţiilor aeriene trebuie să fie compatibil cu procesul desfăşurat la nivel întrunit și suficient de flexibil pentru a fi adaptat la nivelul marilor unităţi din Forţele Aeriene.

Author Biography

Cătălin CHIRIAC, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Născut în localitatea Matca, jud. Galaţi, la data de 11.10.1974, a absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza în anul 1993, după care a urmat cursurile Institutului Militar de Rachete şi Artilerie Antiaeriană “Gl. Bungescu” din Braşov pe care le-a absolvit în anul 1997. După absolvire a încadrat funcţii de execuţie şi comandă în cadrul unor structuri aparţinând Statului Major al Forţelor Aeriene: Tabăra de Instrucţie şi Poligonul de Trageri Sol-Aer Capu Midia, Comandamentul Operaţional Aerian Principal, Componenta Operaţională Aeriană. În prezent este instructor avansat la Departamentul forţe aeriene din cadrul Facutăţii de comandă şi stat major din UNAp „Carol I”. Referitor la educaţie şi formare, după studiile de licenţă, a absolvit în anul 2012 studiile de master şi a obţinut diploma de master în Conducere interarme forţe aeriene în cadul Facultăţii de Comandă şi Stat Major a Universitatăţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

References

*** AJP - 3.3, Allied Joint Doctrine for Air and Space Operations, Edition B, Version 1, 2016, NATO Standardization Office.

*** Doctrina planificării operaţiilor în Armata României, Statul Major General, Bucureşti, 2013.

*** Doctrina Forţelor Aeriene, Statul Major al Forţelor Aeriene Bucureşti, 2000.

*** Doctrina pentru Operaţii a Forţelor Aeriene, Statul Major al Forţelor Aeriene , Bucureşti, 2017.

*** Manualul de planificare a operaţiilor, Statul Major General, Bucureşti, 2016.

*** Manualul pentru organizarea de stat major şi operaţii în Forţele Aeriene, Statul Major al Forţelor Aeriene, Bucureşti, 2009.

Bucinschi Vasile, Planificarea acţiunilor și conducerea Componentei Aeriene în cadrul operaţiilor întrunite, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2007.

http://www.roaf.ro

Published

2018-04-02

Issue

Section

Articole