RESPONSABILITATEA SOCIALĂ, GARANȚIE A SECURITĂȚII SOCIETALE

Authors

  • Luminita CRĂCIUN Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Abstract

Acțiunile de responsabilitate socială realizate de instituțiile publice fac parte din programele de management și din proiectele de relații publice, contribuind la consolidarea imaginii favorabile a organizației în rândul publicului. În plus, activitățile de responsabilitate socială implică un efort de cooperare, care conduce la consolidarea securității societale. Prin acest articol doresc să pun în evidență faptul că identitatea națională are un rol important în consolidarea securității societale, să enumer câteva dintre vulnerabilitățile ce pot determina riscuri sau amenințări care să afecteze securitatea societală și să arăt importanța activităților de responsabilitate socială ale instituțiilor publice și ale organizațiilor neguvernamentale, particularizând cazul României.

Author Biography

Luminita CRĂCIUN, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Lect.univ.dr. Crăciun Luminița - titular în Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din 2005, în prezent lector universitar al Facultății de Securitate și Apărare, specializarea Comunicare și relații publice. Titlul de doctor în lingvistică a fost obținut la Universitatea București cu teza Război versus pace – modalități de definire în polemologie și în dicționarele de uz general. Am participat la diferite conferințe internaționale organizate de universitatea în care sunt titulară, de universitățile militare ale categoriilor de forțe (Sibiu, Constanța, Brașov), dar și de alte universități civile din țară (Cluj-Napoca, Alba Iulia, Pitești, Galați, București) sau străinătate (Copenhaga-Danemarca).

References

Ilieș Veronica-Ioana, Relațiile publice și responsabilitatea socială corporatistă: teorie și acțiune socială, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2012.

Petrache Ana-Maria, Contribuțiile corporative, joaca de-a filantropul altruist sau goana după câștiguri colaterale”, în coord. Borțun Dumitru, Responsabilitatea socială corporativă – de la relații publice la dezvoltarea durabilă, Editura Tritonic, București, 2012.

Sava Ionel Nicu, Studii de securitate, Editura Centrul Român de Studii Regionale, București, 2005.

Schifirneț Constantin, Europenizarea responsabilității sociale corporative într-o societate a modernității tendențiale, în coord. Borțun, Dumitru, Responsabilitatea socială corporativă – de la relații publice la dezvoltarea durabilă, Editura Tritonic, București, 2012.

Strategia de apărare națională a României pentru perioada 2015-1019, http://www.presidency.ro, accesat la 06.08.2017.

Ghidul Strategiei de apărare națională a României pentru perioada 2015-1019, http://www.presidency.ro/files/userfiles/Ghid_SNApT_2015-2019_AP.pdf, accesat la 14.08.2017.

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/iohannis-si-a-inceput-vizita-in-harghita-imnul-tinutului-secuiesc-cantat-dupa-imnul-romaniei-in-cadrul-unei-dezbateri.html, accesat la 04.08.2017.

http://www.activewatch.ro/ro/antidiscriminare/ce-facem/, accesat la 14.08.2017.

Published

2017-10-11

Issue

Section

Articole