MECANISME POLITICO-DIPLOMATICE PENTRU REZOLVAREA CONFLICTELOR ARMATE
Abstract
Nedreptățile sociale, guvernarea slabă, rivalitățile etnice și religioase, precum și lipsa toleranței de orice tip în combinație cu luptele pentru controlul diferitelor resurse naturale au condus către izbucnirea de conflicte violente. Originea conflictelor armate rezidă într-un mix de factori socio-politici și de acumulare a diferitelor tensiuni alimentate de lipsa dialogului real dintre actorii din viața internă și externă a statelor. Având consecințe nefaste asupra condițiilor de viață, în special a populațiilor vulnerabile, și perturbând întreg sistemul public și social al unui stat, conflictele armate tind de cele mai multe ori să amenințe securitatea regională și chiar pe cea globală. Odată ce războiul a devenit ilegal, statele au fost obligate să soluţioneze disensiunile dintre ele fără a recurge la forţă şi la ameninţarea cu forţa. Cu toate acestea, în anumite cazuri impuse de condițiile socio-istorice, mijloacele tradiționale de rezolvare a conflictelor armate nu trebuie omise.References
Prof.dr. Cloşcă Ionel, dr. Codiţă Dumitru, Dicționar enciclopedic de drept internaţional umanitar: de la origini până în prezent, Ploieşti, Karta-Graphic, 2013.
Cloşca Ionel, Despre diferendele internaţionale şi căile soluţionării lor, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1973.
Cloşcă Ionel, Conflictele armate şi căile soluţionării lor, Editura Militară, Bucureşti, 1982.
Frunzeti Teodor, Geostrategie, București, Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, 2009.
Iordache Constantin, Rezolvarea legală a diferendelor internaţionale, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, București, 2005.
Kenneth N. Waltz, Teoria politicii internaţionale, Editura Polirom, Iaşi, 2007.
Kissinger Henry, Diplomația, Editura All, București, 2007.
Prof.univ.dr. Mazilu Dumitru, Diplomația, drept diplomatic şi consular, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003.
Morgenthau Hans J., Politica între națiuni. Lupta pentru putere şi lupta pentru pace, Editura Polirom, Iaşi, 2007.
Năstase A., Aurescu B., Jura C., Drept public internațional, Ediția a 5-a, Editura C.H.Beck, București, 2009.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2017 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.