Imagine copertă

ÎNSEMNELE DE IDENTIFICARE SPECIFICE MIJLOACELOR DE EVACUARE MEDICALĂ ÎN CONFLICTELE MODERNE

Virgil DAMIAN

Abstract


Experiențele tragice ale conflictelor militare din Europa secolului XIX au condus la necesitatea implementării unui set de reguli și angajamente internaționale în vederea protejării personalului rănit, incapabil să se apere și a structurilor de sprijin medical destinate strict pentru acest tip de misiune. Apariția Comitetului Internațional al Crucii Roșii și, ulterior, semnarea convențiilor de la Geneva și a protocoalelor ulterioare au creat obligativitatea structurilor combatante de a afișa în mod vizibil însemnele specifice facilităților medicale de tratament și a mijloacelor de evacuare medicală și a nu introduce aceste facilități și mijloace în lista de ținte posibile a fi angajate. Încălcarea frecventă de către partea insurgentă în conflictele din Irak și Afganistan a acestor protocoale produce o dezbatere contradictorie referitoare la necesitatea continuării utilizării acestor însemne, de către coaliția internațională, în special pentru mijloacele de evacuare aeromedicală.

Text integral:

PDF

Referințe bibliografice


Convenţia de la Geneva privitoare la protecţia persoanelor civile în timp de război, august 1949.

https://www.arrse.co.uk/community, accesat la 24 aprilie 2017.

http://www.murgencyairambulance.com, accesat la 24 aprilie 2017.

https://www.usnews.com/news/articles/2013/08/08/afghan-medevacs-run-to-gunfire-explosions-to-rescue-injured-comrades, accesat la 24 aprilie 2017.
Revista Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” este indexată în baza de date internaţională Central and Eastern European Online Library: http://www.ceeol.com