PRINCIPII ŞI REGULI DE ÎNTREBUINŢARE ÎN LUPTĂ A SISTEMELOR DE APĂRARE ANTIAERIANĂ

Authors

  • Vasile BĂTINAŞ Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” Floreşti-Cluj

Abstract

Apărarea antiaeriană este una dintre componentele esenţiale ale conflictelor armate moderne, a cărei dezvoltare a fost generată de evoluţia mijloacelor de atac aerian. Ameninţările aeriene au cunoscut o dezvoltare exponenţială, iar tendinţele actuale sunt de a realiza sisteme aeriene cu performanţe ridicate în ceea ce priveşte raza de acţiune, precizia loviturilor executate şi protecţia la acţiunea mijloacelor de apărare antiaeriană. Pentru a asigura succesul pe timpul pregătirii şi al desfăşurării operaţiilor convenţionale, utilizarea forţelor şi mijloacelor de artilerie şi rachete antiaeriene se face după principii şi reguli bine stabilite, care au rolul de a crea condiţiile necesare îndeplinirii misiunilor specifice, cu eficienţă maximă.

Author Biography

Vasile BĂTINAŞ, Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” Floreşti-Cluj

Născut în Cluj-Napoca, jud. Cluj, la data de 23.12.1974, a absolvit Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia în anul 1993, după care a urmat cursurile Institutului Militar de Rachete şi Artilerie Antiaeriană “Gl. Bungescu” din Braşov pe care le-a absolvit în anul 1997. După absolvire a încadrat funcţii de comandă şi de stat major: comandant pluton tunuri, comandant baterie artilerie antiaeriană, comandant baterie rachete antiaeriene, apoi funcţii în modulul operaţii şi instrucţie la nivel batalion şi regiment. A participat, în anul 2011, ca ofiţer de stat major la misiunea ISAF în TO Afganistan în cadrul Comandamentului Regional „Sud”. În prezent este comandant al Batalionului 1 Rachete Antiaeriene „Osa-AKM” din Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” din Floreşti – Cluj. Referitor la educaţie şi formare, după studiile de licenţă, a absolvit în anul 2002 studiile de master în Marketing la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar în anul 2012 a obţinut diploma de master în Conducere interarme forţe terestre în cadul Facultăţii de Comandă şi Stat Major a Universitatăţii Naţionale de Apărare „Carol I”. Din anul 2014 este doctorand al aceleiaşi universităţi în domeniul Ştiinţe militare.

References

FM 3-01.11, Air Defense Artillery Reference Handbook, USA Department of the Army, 2007.

FM 3-01, U.S. Army Air and Missile Defense Operations, USA Department of the Army, 2009.

FT/A.A./3/1, Manualul pentru luptă al divizionului de rachete antiaeriene/artilerie antiaeriană din cadrul forţelor terestre, Sibiu, 2005.

FT-7, Manualul apărării antiaeriene în operaţiile forţelor terestre, Sibiu, 2010.

Published

2017-07-07

Issue

Section

Articole