IRAN: DE LA AHMADINEJAD LA ROHANI

Authors

  • Ciprian IGNAT Statul Major General

Abstract

Noua putere de la Teheran îşi schimbă discursul. Venirea, în 2013, la putere, a lui Hassan Rohani constituie un moment cheie pentru situaţia din regiune. Iranul, care timp de opt ani sub Mahmoud Ahmadinejad a avut o poziţie extrem de dură la adresa Statelor Unite, se află într-o situaţie economică precară, iar sancţiunile impuse de organismele internaţionale nu au făcut nimic altceva decât să adâncească starea de nemulţumire a poporului iranian. Câştigând cu un scor detaşat la alegeri, Rohani promite că este timpul pentru o schimbare, iar în dosarul iranian trebuie găsită o soluţie diplomatică, astfel încât sancţiunile să fie ridicate. Cu toate acestea măsurile şi poziţia puterii de la Teheran rămâne mai degrabă potrivnică Israelului şi implicit de susţinere a grupării palestiniene Hamas şi a regimului Assad în Siria.

References

Axworthy Michael, Revolutionary Iran, Penguin Group, 2013.

Kerr Paul K., Iran’s Nuclear Program: Tehran’s Compliance with International Obligations, Federation of American Scientists, Congressional Research Service, 2009.

Naji Kasra, Ahmadinejad: The Secret History of Iran’s Radical Leader, University of California Press, 2008.

Beker Yonatan, Nuclear Proliferation and Iran: Thoughts about the Bomb, Israel Journal of Foreign Affairs II: 3 /2008.

Cîrneanu Adelina, Iran în perspectiva înarmării nucleare: realităţi şi repercusiuni, Sesiunea de comunicări internaţionale, vol. 2, Universitatea Naţională de Apărare Carol I, aprilie 2010.

www.revista22.ro

www.aawsat.net

www.washingtonpost.com

www.bbc.co.uk

www.foreignpolicy.com

www.iranembassy.ro

Published

2014-10-15

Issue

Section

Articole