IRAN: DE LA AHMADINEJAD LA ROHANI
Abstract
Noua putere de la Teheran îşi schimbă discursul. Venirea, în 2013, la putere, a lui Hassan Rohani constituie un moment cheie pentru situaţia din regiune. Iranul, care timp de opt ani sub Mahmoud Ahmadinejad a avut o poziţie extrem de dură la adresa Statelor Unite, se află într-o situaţie economică precară, iar sancţiunile impuse de organismele internaţionale nu au făcut nimic altceva decât să adâncească starea de nemulţumire a poporului iranian. Câştigând cu un scor detaşat la alegeri, Rohani promite că este timpul pentru o schimbare, iar în dosarul iranian trebuie găsită o soluţie diplomatică, astfel încât sancţiunile să fie ridicate. Cu toate acestea măsurile şi poziţia puterii de la Teheran rămâne mai degrabă potrivnică Israelului şi implicit de susţinere a grupării palestiniene Hamas şi a regimului Assad în Siria.References
Axworthy Michael, Revolutionary Iran, Penguin Group, 2013.
Kerr Paul K., Iran’s Nuclear Program: Tehran’s Compliance with International Obligations, Federation of American Scientists, Congressional Research Service, 2009.
Naji Kasra, Ahmadinejad: The Secret History of Iran’s Radical Leader, University of California Press, 2008.
Beker Yonatan, Nuclear Proliferation and Iran: Thoughts about the Bomb, Israel Journal of Foreign Affairs II: 3 /2008.
Cîrneanu Adelina, Iran în perspectiva înarmării nucleare: realităţi şi repercusiuni, Sesiunea de comunicări internaţionale, vol. 2, Universitatea Naţională de Apărare Carol I, aprilie 2010.
www.revista22.ro
www.aawsat.net
www.washingtonpost.com
www.bbc.co.uk
www.foreignpolicy.com
www.iranembassy.ro
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2014 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.