REPERE ALE CONFLICTULUI DE TIP HIBRID ÎN SECOLUL XX ŞI ÎNCEPUTUL SECOLULUI XXI

Authors

  • Vasile BĂTINAŞ Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” Floreşti-Cluj

Abstract

Ameninţările hibride au fost prezente în marea parte a conflictelor care s-au desfăşurat de-a lungul timpului, prin combinarea metodelor convenţionale, specifice confruntărilor armate, cu metode neconvenţionale. Ameninţările hibride au cunoscut o evoluţie exponenţială odată cu trecerea timpului, însă conflictele care s-au desfăşurat în secolul XX şi mai ales în prima partea secolului XXI sunt mai relevante în ceea ce priveşte caracterul hibrid al confruntărilor. În acest context, am supus unei succinte analize un număr de cinci conflicte ale istoriei recente, pentru a scoate în evidenţă particularităţile specifice conflictului de tip hibrid.

Author Biography

Vasile BĂTINAŞ, Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” Floreşti-Cluj

Născut în Cluj-Napoca, jud. Cluj, la data de 23.12.1974, a absolvit Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia în anul 1993, după care a urmat cursurile Institutului Militar de Rachete şi Artilerie Antiaeriană “Gl. Bungescu” din Braşov pe care le-a absolvit în anul 1997. După absolvire a încadrat funcţii de comandă şi de stat major: comandant pluton tunuri, comandant baterie artilerie antiaeriană, comandant baterie rachete antiaeriene, apoi funcţii în modulul operaţii şi instrucţie la nivel batalion şi regiment. A participat, în anul 2011, ca ofiţer de stat major la misiunea ISAF în TO Afganistan în cadrul Comandamentului Regional „Sud”. În prezent este comandant al Batalionului 1 Rachete Antiaeriene „Osa-AKM” din Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” din Floreşti – Cluj. Referitor la educaţie şi formare, după studiile de licenţă, a absolvit în anul 2002 studiile de master în Marketing la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar în anul 2012 a obţinut diploma de master în Conducere interarme forţe terestre în cadul Facultăţii de Comandă şi Stat Major a Universitatăţii Naţionale de Apărare „Carol I”. Din anul 2014 este doctorand al aceleiaşi universităţi în domeniul Ştiinţe militare.

References

*** Victory in Vietnam, The Military History Institute of Vietnam, The University Press of Kansas, 2002.

*** Wanat – Combat Action in Afghanistan, 2008, Combat Studies Institute Press, Fort Leavenworth, Kansas, 2010.

Dupuy Trevor, Elusive Victory: The Arab-Israeli Wars 1947-1974, Harper Collins Publisher, 1978.

Glenn W. Russell, All Glory Is Fleeting: Insights from the Second Lebanon War, RAND Corporation, 2012.

Kober Avi, The Israel defense forces in the Second Lebanon War: Why the poor performance?, în revista The Journal of Strategic Studies, vol. 31, nr. 1, 2008.

*** Matters to be Grasped when Performing the Ideological Task in the Party Body, in Viet-Nam Documents and Research Notes, „Decisive Victory: Step by Step, Bit by Bit”, Texas Tech University Vietnam Archive, 1969;

http://www.nato.int/isaf/docu/official_texts/counterinsurgency_guidance.pdf

https://www.transparency.org/cpi2013/results

Published

2017-04-11

Issue

Section

Articole