ROLUL BLINDATELOR ‒ DE LA CONVENȚIONAL LA HIBRID

Authors

  • Sorin BĂLAN Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell”

Abstract

Tranziția blindatelor de la rolul militar consacrat la cel specific acțiunilor hibride este condiționată și provocată de metamorfoza mediului operațional, mutațiile cauzate de această schimbare și modul de ducere al acțiunilor kinetice de către amenințarea hibridă. Transferul acțiunilor militare care întrebuințează blindate, din zonele nepopulate către aglomerările urbane, are influențe asupra rolului platformelor blindate

Author Biography

Sorin BĂLAN, Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell”

Absolvent al Institutului de Artilerie și Geodezie ”Ioan Vodă” din Sibiu, promoția 1995, a fost repartizat pe funcția de comandant pluton în cadrul Divizionului 303 Artilerie Antitanc din Murfatlar ce reprezenta rezerva antitanc a Corpului 9 Armată. A îndeplinit pe rând funcții de comandă de la nivel pluton, baterie până la cea de comandant de batalion, funcție ce a ocupat-o la absolvirea Facultății de Comandă și Stat Major, din cadrul Universității Naționale de Apărare, în anul 2011.Şi-a desfășurat activitatea în cadrul unităților de artilerie terestră, activând pe rând la Divizionul 303 Artilerie Antitanc, Brigada 17 Artilerie, Regimentul 52 Artilerie Antitanc, Batalionul 83 LAROM ,, Brigada 8 LAROM, Regimentul 52 Artilerie Mixtă ”General Alexandru Tell”. Este absolvent al Cursului de Carieră pentru Căpitani de artilerie din Oklahoma, SUA, în anul 2003, și al Cursului pentru Tineri Ofițeri de Stat Major (Junior Staff Officer Course) din Liptovski Mikulas, Slovacia în anul 2006. A participat la două misiuni în teatrul de operații din Afganistan în anul 2004, ca șef de echipă în cadrul detașamentului ANA Trening, respectiv 2007 unde a îndeplinit funcția de ofițer de stat major în cadrul comandamentului de nivel divizie al Operației Enduring Freedom. În prezent este împuternicit locțiitor al comandantului la Regimentul 52 Artilerie Mixtă ”General Alexandru Tell”.

References

*** Treaty of conventional armed forces in Europe, Paris, 1990.

Buța Viorel, Alexandrescu Gelu, Dumitru Daniel, Elemente dinamice ale câmpului de luptă modern, Editura UNAp, București, 2004.

Cordesman H. Antony, Israel and Syria: The military balance and prospects of war, Center for Strategic and International Studies Arleigh A. Burke Chair in Strategy, Washington DC, 2007, varianta online.

Holiday Joseph, The Syrian Army doctrinal order of battle, 2013, www.understandingwar.org/

Lowe A. Dennis, Employing armor against the Islamic State: the inevitable urban combined armed fight, https://www. google.ro/url?sa=t&rct

Radu Vasile, Acțiunile antiblindate în operația de apărare, în noua fizionomie de desfășurare a războiului modern, Teză de doctorat, UNAp „Carol I”, București, 2006.

Published

2017-04-11

Issue

Section

Articole