OPERAŢIILE INFORMAŢIONALE SPECIFICE SISTEMULUI NATO DE RĂSPUNS LA CRIZE
Abstract
Sistemul NATO de răspuns la crize are nevoie de planificarea și executarea operațiilor informaționale pentru a controla și a domina mediul informațional de confruntare. Pentru aceasta, elementele fundamentale (obiective, activităţi, audienţe ţintă şi efecte), ce caracterizează fiecare domeniu specific operațiilor informaționale, necesită să fie coordonate, sincronizate şi prioritizate indiferent că vorbim despre operaţii de tip articol 5 de apărare colectivă, fie de operaţii non-articol 5 de răspuns la crize. Componentele complementare ale Sistemului NATO de răspuns la crize: opţiunile preventive, măsurile de răspuns la crize, contrasurprinderea, stările de alertă de securitate NATO şi contraagresiunea pot fi relaționate cu anumite domenii ale operațiilor informaționale. Se poate observa că în cazul măsurilor de răspuns la crize, a contrasurprinderii și a contragresiunii toate domeniile operațiilor informaționale pot fi utilizate în timp ce în cazul opţiunilor preventive și a stărilor de alertă de securitate NATO doar o parte a acestor domenii pot fi puse în valoare.References
*** AJP-01(D), Allied Joint Doctrine, 2010.
*** AJP-3.10, Allied Joint Doctrine for Information Operations, 2009.
*** SMG-103, Doctrina Armatei României, Bucureşti, 2012.
*** SMG/CO – 10.0., Doctrina operaţiilor informaţionale, Bucureşti, 2011.
Ichimescu C., Operaţiile informaţionale şi mediul informaţional global, Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” nr. 2 / 2016, aprilie – iunie, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2016.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2017 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.