GLOBALIZAREA SECURITĂȚII SAU SECURITATEA GLOBALIZĂRII, TENDINȚE ȘI NOI PROVOCĂRI

Authors

  • Daniel DUMITRU Universitatea Nationala de Aparare - Carol I
  • Răzvan Nicolae MANOLIU Banca UniCredit Țiriac Bank SA

Abstract

Procesul dezvoltat de globalizare se reflectă în mediul economic, social, politic, militar și cultural al unei națiuni. Interdependența dintre țări constă în diminuarea politicilor vamale, a taxelor vamale, restricționarea sau, din contră, relaxarea vis-a-vis de fluxul de mărfuri, bunuri, tehnologii și servicii. În ciuda tendințelor pozitive pe care globalizarea le aduce, tendințele negative, în ceea ce privește problemele de securitate, apar împreună cu toate riscurile potențiale care implică securitatea ființelor umane, a companiilor, a societăţii, a statelor națiune și a întregii planete, sau utilizarea unui termen cuprinzător, și anume, securitatea globală a omenirii.

Author Biography

Răzvan Nicolae MANOLIU, Banca UniCredit Țiriac Bank SA

Manoliu Razvan Nicolae, născut la data de 14.12.1967 în localitatea Bucuresti, cu domiciliul în localitatea Bucuresti. În perioada 1982-1986 a urmat cursurile liceului "Petru Maior (Liceul Industrial Nr.2) " din localitatea Bucuresti. În perioada 1999-2002 a urmat cursurile “Codecs Business School (Partner of UK Open University)” din localitatea Bucuresti. În perioada 2004-2009 a urmat cursuri universitare la Universitatea din Bucuresti în domeniul Istorie. În perioada 2009-2011, a urmat la Universitatea din Bucuresti cursurile de master în domeniul "Istorie Universala” specializarea Diplomatie si Politica in secolele XIX – XXI”. Din 2013 doctorand al Scolii Doctorale din cadrul Universitătii Nationale de Apărare "Carol I", în domeniul "Informaţii şi securitate naţională ". Începând cu anul 1988 si-a desfăsurat activitatea in sistemul bancar romanesc urcând treptele profesionale de la functia de operator devize III, II, I pana la functia de manager de proiect in cadrul diviziei Organizare, departamentul Managementul Schimbarii din cadrul Bancii UniCredit Tiriac Bank SA.

References

Balteanu Dan, Tanislav Dănuţ, Muratoreanu George, Sencovici Mihaela, Raport de cercetare, Hazardele naturale şi dezvoltarea durabilă în Subcarpaţii şi Podişul Getic de la vest de Olt, Grant: tip A, cod 237, Universitatea „Valahia” Târgovişte, Facultatea de Geografie, publicat în „Revista de politica știinţei şi scientometrie”, Număr special, 2005.

Guehenno Jean Marie, The Post-Cold War World: Globalization and the International System Journal of Democracy, Vol. 10, No. 1, 1999, Jean Marie Guehenno, The Impact of Globalization on Strategy, Survival, Vol. 40, No. 4, 1998-99.

Held David, McGrew A., The End of the Old Order?, Review of International Studies, No. 24, 1998.

Walt Stephen, The Renaissance of Security Studies, „International Studies Quarterly”, No. 35, 1991.

Published

2016-10-17

Issue

Section

Articole