Imagine copertă

ASPECTE GENERALE PRIVIND IMPLEMENTAREA ÎN FORȚELE AERIENE ROMÂNE A UNUI SISTEM DE MENTENANȚĂ PENTRU AVIOANELE F-16

Bogdan ZVONARU

Abstract


Forțele Aeriene Române au dorit să-și crească interoperabilitatea cu partenerii săi din NATO prin cumpărarea unor avioane F-16 de la Forțele Aeriene Portugheze. În acest sens, Guvernul României a întreprins pașii necesari pentru o creștere graduală a capabilității operaționale a Forțelor Aeriene, începând cu o primă fază de operaționalizare a unei escadrile de 12 avioane F-16 A/B MLU (Mid-Life Upgrade) în anul 2017, avioane declarate surplus de Ministerul Apărării Naționale al Republicii Portugalia. Baza 86 Aeriană Borcea a fost desemnată să primească aceste avioane.
Pentru a operaționaliza această escadrilă este necesar să implementăm în serviciul logistic al SMFA și în Baza 86 Aeriană un sistem de mentenanță nou, eficient care să susțină operarea în siguranță și în condiții optime a avioanelor F-16 românești cumpărate din Republica Portugalia. Acest articol reprezintă primul draft ce încearcă să definească cerințele generale ale acestui sistem de mentenanță pentru suportul avioanelor care vor ajunge la Borcea începând cu luna septembrie 2016.

Text integral:

PDF

Referințe bibliografice


TO 1F-16 AM-6, Technical manual, Scheduled inspection and maintenance requirements/F-16 A and B MLU,Lockheed Martin Corporation, 2013.

AFI21-201_AFGM2014-01, Air Force Guidance Memorandum to AFI21-101, Aircraft and Equipment Maintenance Management, Department of The Air Force, Washington, DC, 2010.

MIL-HDBK-61B, Military Handbook, Configuration Management Guidance, US DoD, 2002.
Revista Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” este indexată în baza de date internaţională Central and Eastern European Online Library: http://www.ceeol.com