ASPECTE GENERALE PRIVIND IMPLEMENTAREA ÎN FORȚELE AERIENE ROMÂNE A UNUI SISTEM DE MENTENANȚĂ PENTRU AVIOANELE F-16

Authors

  • Bogdan ZVONARU Baza 86 Aeriană Borcea

Abstract

Forțele Aeriene Române au dorit să-și crească interoperabilitatea cu partenerii săi din NATO prin cumpărarea unor avioane F-16 de la Forțele Aeriene Portugheze. În acest sens, Guvernul României a întreprins pașii necesari pentru o creștere graduală a capabilității operaționale a Forțelor Aeriene, începând cu o primă fază de operaționalizare a unei escadrile de 12 avioane F-16 A/B MLU (Mid-Life Upgrade) în anul 2017, avioane declarate surplus de Ministerul Apărării Naționale al Republicii Portugalia. Baza 86 Aeriană Borcea a fost desemnată să primească aceste avioane. Pentru a operaționaliza această escadrilă este necesar să implementăm în serviciul logistic al SMFA și în Baza 86 Aeriană un sistem de mentenanță nou, eficient care să susțină operarea în siguranță și în condiții optime a avioanelor F-16 românești cumpărate din Republica Portugalia. Acest articol reprezintă primul draft ce încearcă să definească cerințele generale ale acestui sistem de mentenanță pentru suportul avioanelor care vor ajunge la Borcea începând cu luna septembrie 2016.

Author Biography

Bogdan ZVONARU, Baza 86 Aeriană Borcea

A absolvit Liceul Militar ”Tudor Vladimirescu” din Craiova, în anul 1985. A urmat cursurile Academiei Tehnice Militare, specialitatea Aeronave Militare și Motoare de Aviație și ale Academiei de Studii Economice, specialitatea Statistică Social Economică (fără frecvență), București, pe care le-a absolvit în 1991, respectiv 1998. A parcurs treptele carierei militare, fiind numit în diverse funcții: șef atelier motoare, șef birou exploatare avioane și locțiitor al inginerului șef, șef al logisticii, comandant batalion logistic, comandant secție logistică și comandant grup logistic la Baza 86 Aeriană Fetești. Și-a perfecționat pregătirea profesională prin absolvirea mai multor cursuri de carieră și specializare: Cursul postuniversitar militar de conducere și perfecționare, Academia Tehnică Militară, 1999; Cursul postuniversitar de „Calitatea, fiabilitatea și mentenabilitatea sistemelor tehnice”, Universitatea Politehnică București, 1999; Cursul orientativ de logistică NATO, Ankara, Turcia, 2001; Cursul de mentenanță aeronave, Texas, S.U.A, 2003; Cursul de perfecționare în terminologie managerială și terminologie specifică structurilor NATO, Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare, Brașov, 2007; Cursul postuniversitar de perfecționare în specializarea Conducere Logistică, Universitatea Națională de Apărare, Colegiul de Război, 2009; Cursul ADL de managementul resurselor NATO, Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare, Brașov, 2012. În anul 2005 a absolvit un masterat, ”Managementul prin proiecte”, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Departamentul de management, București. A participat, ca șef echipă tehnică sau ofițer de logistică, la mai multe exerciții bilaterale și multinaționale NATO - COOPERATIVE KEY 2000, România; COOPERATIVE KEY 2002, Franța; NATO AIR MEET 2004, Turcia; exercițiu româno-englez 2005, Scoția; exercițiu româno-francez 2006, România; ELITE 2007, Germania - și la câteva spectacole aeriene în Austria, Belgia, Cehia, Turcia, UK, Ungaria. Și-a îmbogățit experiența militară și în domeniul logistic participând în Afganistan la cale două misiuni KAIA (KAbul International Airport) ale Forțelor Aeriene Române, de conducere a aeroportului Kabul, când a îndeplinit funcțiile de șef al aprovizionării în 2006 și comandant al grupului de suport în 2011-2012. A urmat timp de un an (2014-2015) în Portugalia, la Baza Aeriană nr.5 Monte Real, cursul ”Managementul logistic și al mentenanței” pentru avioanele F-16 MLU (Mid-Life Update) A/B.

References

TO 1F-16 AM-6, Technical manual, Scheduled inspection and maintenance requirements/F-16 A and B MLU,Lockheed Martin Corporation, 2013.

AFI21-201_AFGM2014-01, Air Force Guidance Memorandum to AFI21-101, Aircraft and Equipment Maintenance Management, Department of The Air Force, Washington, DC, 2010.

MIL-HDBK-61B, Military Handbook, Configuration Management Guidance, US DoD, 2002.

Published

2016-07-01

Issue

Section

Articole