DE LA REASIGURARE LA DESCURAJARE. ADAPATARE SAU SCHIMBARE DE PARADIGMĂ?

Authors

  • Cezar CUCOŞ Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Abstract

Acţiunile militare întreprinse în ultimii ani de Federaţia Rusă, mai întâi în Georgia şi apoi în Ucraina, dublate de o retorică belicoasă la adresa NATO şi a SUA, întăresc convingerea că acestea reprezintă o provocare, o ameninţare reală, venită către estul spaţiului aliat. Deşi nu poate fi vorba despre o confruntare tipică unui război rece sau, cu atât mai puţin, unui conflict militar major clasic, actualele investiţii în forţele armate, exerciţiile şi manevrele militare, poziţionarea şi suplimentarea forţelor de o parte şi de cealaltă a flancului estic al NATO, pe fondul ofensivelor declarative, confirmă faptul că ne îndreptăm mai mult spre o atitudine de descurajare a potenţialului adversar decât spre o abordare defensivă espectativă, specifică „apărării pe poziţii”.

Author Biography

Cezar CUCOŞ, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Este absolvent al Liceului Militar “Ştefan cel Mare”, promoţia 1992. Ulterior a absolvit Institutul Militar de Rachete şi Artilerie Antiaeriană şi Universitatea “Politehnica” Bucureşti – facultatea de inginerie aerospaţială, specializarea construcţii aerospaţiale. A urmat diferite forme de învăţământ, desfăşurate în ţară şi strainătate şi a obţinut titlul de master în Studii de Securitate la Universitatea din Bucureşti, respectiv master în domeniul Ştiinţe militare şi informaţii – conducere interarme forţe terestre, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”. Din anul 2014 este doctorand în domeniul Ştiinţe militare. Pe parcursul carierei militare a îndeplinit diferite funcţii în cadrul Regimentului 48 Rachete Antiaeriene, în Statul Major al Forţelor Terestre, la Comandamentul Diviziei 1 Infanterie “Dacica” şi în Batalionul 495 Infanterie, concomitent cu executarea unor misiuni în teatre de operaţii externe sau cu participarea la o serie de exerciţii multinaţionale, cu structuri militare ale NATO şi UE, în ţară şi strainătate.

References

Colin S. Gray, Războiul, pacea și relațiile internaționale – O introducere în istoria strategică, Editura Polirom, București, 2010;

Dominique Venner, Istorie şi tradiţie la europeni, Editura Lider, Bucureşti, 2006;

Laurenţiu Constantiniu, Uniunea Sovietică între obsesia securităţii şi insecurităţii, Editura Corint, Bucureşti, 2010;

Radu Tudor, Analize şi comentarii politice, militare şi de securitate, Editura Nemira, Bucureşti, 2013;

Eurostat Statistics Explained, pe http://ec.europa.eu;

IHS Jane’s Defence Weekly, colecția din anii 2014-2016;

Stars and Stripes, colecţia 2016;

www.act.nato.int;

www.sipri.org.

Published

2016-07-01

Issue

Section

Articole