CONSIDERAȚII SUCCINTE PRIVIND TENSIUNILE ACTUALE DIN REGIUNEA/ZONA EXTINSĂ A MĂRII NEGRE

Valerică CRUCERU

Abstract


Situația geopolitică în regiunea extinsă a Mării Negre este generată, în principal, de interesele și comportamentul Rusiei, iar mediul de securitate este unul complex, din cauza multitudinii de fricțiuni actuale dintre Rusia și alți actori. În timp ce unele state foste membre ale Uniunii Sovietice au relații bune cu Rusia, altele precum Ucraina, Moldova și Georgia trec printr-o stare prelungită de tensiune. Adăugăm în joc criza ruso-turcă și preparăm în regiune un cocktail de insecuritate, periculos pentru viitorul imediat. Regiunea este subiectul intereselor de securitate ale statelor naționale, ale Rusiei, Turciei și ale intereselor occidentale, în mijlocul conflictelor înghețate, tensiunilor și crizelor politice. Rusia rămâne cheia pentru stabilitatea regiunii.

Text integral:

PDF

Referințe bibliografice


Chifu Iulian, Complexe de securitate și concepte regionale. Regiunea extinsă a Mării Negre. Integrare instituțională și capacitate administrativă ca soluție pentru securitatea regională, în revista „Impact strategic” nr. 2/2011, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2011.

Filip Adrian, Geopolitica Mării Negre la interferența a trei civilizații, în revista „GeoPolitica” nr. 3/2014, București, 2014.

Mazilu Dumitru, Geopolitica Rusiei, Revista „Lumea”, nr. 2/2014, București, 2014.

www.bbc.com

www.focus-economics

www.economica.net

www.rferl

www.theguardian.com

www.haaretz.com

www.kurdpress.com
Revista Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” este indexată în baza de date internaţională Central and Eastern European Online Library: http://www.ceeol.com