CONSIDERAȚII SUCCINTE PRIVIND TENSIUNILE ACTUALE DIN REGIUNEA/ZONA EXTINSĂ A MĂRII NEGRE

Authors

  • Valerică CRUCERU Universitatea Nationala de Aparare Carol I

Abstract

Situația geopolitică în regiunea extinsă a Mării Negre este generată, în principal, de interesele și comportamentul Rusiei, iar mediul de securitate este unul complex, din cauza multitudinii de fricțiuni actuale dintre Rusia și alți actori. În timp ce unele state foste membre ale Uniunii Sovietice au relații bune cu Rusia, altele precum Ucraina, Moldova și Georgia trec printr-o stare prelungită de tensiune. Adăugăm în joc criza ruso-turcă și preparăm în regiune un cocktail de insecuritate, periculos pentru viitorul imediat. Regiunea este subiectul intereselor de securitate ale statelor naționale, ale Rusiei, Turciei și ale intereselor occidentale, în mijlocul conflictelor înghețate, tensiunilor și crizelor politice. Rusia rămâne cheia pentru stabilitatea regiunii.

Author Biography

Valerică CRUCERU, Universitatea Nationala de Aparare Carol I

Născut la 19 decembrie 1967 în Dumbrăveni, Vrancea, a urmat cursurile scolii generale din localitatea natala, apoi Liceul Militar “Dimitrie Cantemir” Breaza, absolvit in 1986. Au urmat Şcoala Militară de Ofiţeri Activi “Nicolae Bălcescu” (Sibiu,1989, şef promoţie arma infanterie) si cursuri de specializare la Universitatea Infanteriei Marine, Quantico–SUA ( 1996 si 1998); in 2002 a absolvit Facultatea de Comandă şi Stat Major / A.Î.S.M. Bucureşti (şef promoţie forţe terestre). Studiile universitare avansate (2002 – 2006) au fost: Master în domeniul “Relaţii Internaţionale”, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti; Doctorat în domeniul “Ştiinţe Militare”, U.N.Ap.“Carol I”, Bucureşti;

References

Chifu Iulian, Complexe de securitate și concepte regionale. Regiunea extinsă a Mării Negre. Integrare instituțională și capacitate administrativă ca soluție pentru securitatea regională, în revista „Impact strategic” nr. 2/2011, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2011.

Filip Adrian, Geopolitica Mării Negre la interferența a trei civilizații, în revista „GeoPolitica” nr. 3/2014, București, 2014.

Mazilu Dumitru, Geopolitica Rusiei, Revista „Lumea”, nr. 2/2014, București, 2014.

www.bbc.com

www.focus-economics

www.economica.net

www.rferl

www.theguardian.com

www.haaretz.com

www.kurdpress.com

Published

2016-03-31

Issue

Section

Articole