Rolul României în implementarea politicilor NATO și UE la nivel regional

Authors

  • Daniel DUMITRU Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București
  • Bogdan-Constantin PAGNEJER Ministry of National Defense

DOI:

https://doi.org/10.53477/2065-8281-25-07

Keywords:

NATO, UE, România, sprijin, relații, cooperare, parteneriat, stabilitate regională.

Abstract

România joacă un rol esențial în implementarea politicilor NATO și Uniunii Europene (UE) la nivel regional, având în vedere poziția sa geostrategică, istoria sa recentă și angajamentele internaționale. Importanța misiunilor statului român, aflate în plină desfășurare, sunt reflectate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, dar și de presiunile externe asupra Republicii Moldova. România a demonstrat un angajament constant față de Ucraina atât din perspectiva umanitară, cât și din cea militară și economică, fiind un partener de încredere în acest context regional complex. Dezvoltarea relației cu Republica Moldova reprezintă o prioritate a politicii externe a României, fondată pe comuniunea de istorie, limbă, tradiții şi cultură şi pe susţinerea aspirațiilor europene ale statului vecin. Putem concluziona că România are un rol proactiv în cadrul NATO și UE, contribuind la securitatea regională, promovând stabilitatea și cooperarea economică și susținând valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Această implicare este esențială nu doar pentru România, ci și pentru întreaga regiune, în contextul provocărilor actuale de securitate și geopolitice.

References

DIGI24.ro. 2024. „Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia respinge posibilitatea înghețării liniei frontului și insistă pentru capitularea Ucrainei.” https://www.digi24.ro/stiri/externe/institutul-pentru-studiul-razboiului-rusia-respinge-posibilitateainghetarii-liniei-frontului-si-insista-pentru-capitularea-ucrainei-3022655.

Guvernul Republicii Moldova. 2023. „Platforma de sprijin pentru Republica Moldova.”Chișinău.

Guvernul României. 2010. Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.București.

Ministerul Afacerilor Externe. 2002. „Declaraţia privind cooperarea și parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI.” Budapesta.

__. 2009. Parteneriatul Estic. Praga.

__. 2022. Planul de acțiuni 2022-2026 pentru punerea în practică a Parteneriatului Strategic dintre România și Polonia. Varșovia.

Ministerul Apărării Naționale. 2021. „Carta Albă a Apărării.” https://sgg.gov.ro/1/wpcontent/uploads/2021/03/CARTA-ALBA-A-APARARII-.pdf.

Parlamentul României. 2024. „Raport comun asupra solicitării Președintelui României privind aprobarea participării Armatei României la operațiile desfășurate sub egide Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea.” https://www.cdep.ro/pdfs/oz/oz_com_20240422/3%20MCM_BLACK%20SEA.pdf.

Downloads

Published

2025-04-03

Issue

Section

Articole