OPERAŢIILE DE SECURITATE – COMPONENTĂ A OPERAŢIILOR MILITARE MODERNE
Abstract
Analiza operaţiilor de stabilitate ne îndreptăţeşte să afirmăm că se poate vorbi de o schimbare de paradigmă în privinţa operaţiilor militare, în sensul în care operaţiile militare nu mai sunt centrate pe inamic, ci sunt centrate pe populaţie. Operaţiile militare trebuie să aibă un obiectiv strategic mult mai cuprinzător, realizabil prin activităţi îndreptate către populaţia din zona de operaţii, acţiuni care vor prevala în raport de acţiunile tradiţionale directe asupra forţelor inamice. Cele mai recente tendinţe în analiza evoluţiilor operaţiilor de stabilitate le definesc ca modalităţi de consolidare a păcii în societăţile distruse de război.References
• Doctrina Armatei României, Ministerul Apărării Naţionale – Statul Major General, Bucureşti, 2012
• Directive on Military Support for Stability, Security, Transition and Reconstruction (SSTR) Operations no. 3000.05, Nov. 28, 2005, Department of Defense of the U.S.A.
• Instruction no. 3000.05, Sept. 16, 2009, Department of Defense of the U.S.A.
• Stability Operations, 29.09.2011, Joint Publication 3-07
• Operaţiile de stabilitate şi securitatea umană, Dr. Alexandra Sarcinschi
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2015 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.