Imagine copertă

EVOLUŢIA STUDIILOR DESPRE VIITOR ÎN ROMÂNIA – ETAPE, PERSONALITĂŢI, METODE

Doru POGOREANU

Abstract


Apariția studiilor prospective, după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost receptată cu interes și în România. În anii ʼ60 s-au inițiat demersurile ambițioase de creare a unei școli românești de prospectivă, la inițiativa lui Mircea Malița, om de știință și diplomat. Bucureștiul ajunge repede în centrul atenției, găzduind cea de-a treia Conferință internațională a studiilor despre viitor, în 1972, evenimentul reunind elita cercetătorilor din întreaga lume. Evoluția ulterioară va fi descendentă, din motive ideologice. După 1989, interesul pentru prospectivă se relansează relativ timid, având loc un prim exercițiu prospectiv. O nouă generație de cercetători începe să se afirme în țară și în străinătate.

Text integral:

PDF

Referințe bibliografice


Chifu Iulian, Prospective for Ucraine Crisis, Editura Rao, București, 2015.

Malița Mircea, Secolul meu scurt, Editura Rao, București, 2015.

Centrul de studii și cercetări de istorie și teorie militară, coordonator col.dr. Romul Duma Prognoza și conflictele, Editura Militară, București, 1974.

Aplicații ale cercetării prospective în domeniul militar, Editura Militară, București, 1974.

Viitorul comun al oamenilor, Editura Politică, București, 1976.

http://www.cadranpolitic.ro/?p=4137, Academicianul Mircea Maliţa şi viitorii dezirabili, posted by Virginia MIRCEA on Apr 3rd, 2011.
Revista Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” este indexată în baza de date internaţională Central and Eastern European Online Library: http://www.ceeol.com